Literair striptijdschrift 'Eisner' houdt er na vijf nummers mee op

Eisner, het blad voor het literaire beeldverhaal van uitgeverijen Podium en Vrijdag, geeft er na vijf nummers al de brui aan. Volgens uitgever Joost Nijsen bleef het aantal lezers voor verstripte literatuur beperkt en kwam het aantal alleszins niet aan de verwachtingen tegemoet. "In kleine kring en in de pers was er lof, maar de oplage bleef steken bij 1.500 exemplaren, terwijl dat er 5.000 hadden moeten zijn", zo zegt Nijsen in de Volkskrant. Maar op de site van stripjournalist Michaël Minneboo staan andere cijfers te lezen: "Volgens Nijsen had het blad ongeveer 250 abonnees. Hetzelfde aantal exemplaren kon Podium kwijt in de boekhandels, verder nog enkele honderden aan stripwinkels en verkooppunten in België. In totaal werden er 1000 exemplaren in de markt gezet, maar lang niet alles werd verkocht."
Eisner werd in november 2008 te water gelaten door Nijsen en Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke) en ontleende zijn naam aan Will Eisner, geestelijke vader van de graphic novel. Een tijdlang was Ward Wijndelts hoofdredacteur, later Eric Noomen, die er recent mee stopte. 
Nijsen had destijds het rotsvaste geloof dat de graphic novel met een literair tintje de tijdgeest mee had. Voor Eisner tekende Hanco Kolk onder meer (Single) Paranoia in Bagdad, gebaseerd op een verhaal van Arnon Grunberg. En Saskia De Coster werd gekoppeld aan filmmaker Nicolas Provost. Nijsen zegt verder dat er ook "een artistieke crisis" is ontstaan bij het blad. Hij wijst tevens met de vinger naar de boekhandel, die volgens hem "nog steeds niet zo goed raad weet met dit genre": "Het is een wat onbekend terrein, waardoor ze het blad onvoldoende onder de aandacht van de klanten brachten."
"De markt voor graphic novels is ook overschat", vindt Nijsen. "Die markt is onvoorstelbaar lastig. Neem bijvoorbeeld Van Istanbul naar Bagdad: zelfs als er Grunberg en Kolk op het omslag staat, toch twee bekende merken, dan loopt zo'n boek matig. Nijsen noemt het blad ten slotte nog "een mooi laboratorium waarin het aangenaam toeven was."

Tags: Literaire tijdschriften
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening