Nieuw boek van Alain De Botton kent Nederlandse wereldpremière

Het nieuwe non-fictieboek van de gevierde Britse auteur Alain de Botton zal eerst in het Nederlands verschijnen en pas in januari 2012 in het Engels uitkomen.
"Daarmee heeft Atlas een wereldprimeur", zo laat de uitgeverij weten. In Religie voor Atheïsten, dat in juni het licht ziet, verkent de Botton de problematiek van het ongeloof, in een "heidense gebruikersgids". Maar, argumenteert de Botton, "proberen te bewijzen dat God niet bestaat kan een geliefd tijdverdrijf zijn voor atheïsten, maar waar het werkelijk om gaat is niet zozeer de vraag of er een God is, maar hoe je verder redeneert wanneer je hebt besloten dat Hij er niet is".
Volgens de Botton kan de seculiere samenleving veel leren van religies als het gaat om zaken als gemeenschapszin, ethiek, onderwijs en kunst. In Religie voor atheïsten zet hij de dogmatische kanten van religies overboord, "waarna er enkele aspecten uit gefilterd worden die troostrijk kunnen zijn voor de sceptische hedendaagse mens".
De in Zwitserland geboren Alain de Botton kreeg vermaardheid met zijn boeken over ‘de filosofie van het dagelijks bestaan'. Hij debuteerde in 1993 met Proeven van liefde en schreef sindsdien tien boeken, waaronder Statusangst, De troost van de filosofie en De architectuur van het geluk. Voor zijn recentste boek Ode aan de arbeid volgde hij verschillende mannen en vrouwen tijdens hun werkzaamheden (van tonijnvissers op de Malediven tot accountants in Londen) en legde hij het belang van arbeid in het leven op de weegschaal. Kort nadien schreef hij een beschouwing over het leven op de Londense luchthaven Heathrow. De Botton richtte in Londen ook de filosofische praktijkschool School of Life op.

Tags: Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening