Yves Petry enige Vlaming op shortlist Libris Literatuurprijs

De Vlaming Yves Petry (foto) is met De maagd Marino de enig overgebleven Vlaming op de pas bekendgemaakte shortlist van de Libris Literatuurprijs. Ook Adriaan van Dis (met Tikkop), Arnon Grunberg (met Huid en haar), Gerbrand Bakker (met De omweg), Esther Gerritsen (Superduif) en het debuut van Peter Buwalda (met Bonita Avenue) maken nog kans op de prestigieuze literaire prijs. De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2011 wordt op 9 mei bekendgemaakt in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur vanuit het Amstel hotel te Amsterdam en ontvangt 50.000 euro.
Tijdens de presentatie in De Nieuwe Kerk te Amsterdam zei juryvoorzitter Philip Freriks dat er in de 164 gelezen romans vaak teruggereisd was naar het nog niet zo verre verleden van het linkse activisme. Ook was sprake van "overvloedig geneuzel van mannen in crisis die hun dagen doorbrengen met pils-porno-pizza" en relatief weinig uitschieters. Aldus de beknopte analyse van de oogst van het afgelopen jaar door de jury, die naast Freriks bestaat uit Ton Anbeek, Marijke Arijs, Louise Fresco en Jann Ruyters. De zes genomineerde auteurs ontvingen elk 2.500 euro. Er is trouwens duidelijk werk gemaakt van een goed gestoffeerd én onderbouwd juryverslag, dat was vorige jaren wel eens anders. Opvallend ook: De Bezige Bij is met Petry en Buwalda de enige uitgeverij met twee titels op de shortlist.

Ten opzichte van de longlist vallen onder meer de  Vlamingen Paul Mennes, Leo Pleysier en debutant Bart Vercauteren af. Ook de nominatie van moeder en dochter Margriet en Marente De Moor vond geen vervolg, net als die van Hans Münstermann. Eerder al werden Arthur Japin (Vaslav), P.F. Thomése (De weldoener), Ernest van der Kwast (Mama Tandoori) en Dimitri Verhulst (De laatste liefde van mijn moeder) aan de kant gezet. Vorig jaar ging de prijs naar Bernard Dewulf voor Kleine dagen. Sinds deze editie dingen - na een reglementswijziging - enkel romans mee naar Nederlands belangrijkste prozaprijs en komen verhalenbundels niet meer in aanmerking.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 14-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening