Ann De Craemer en Cees Nooteboom op shortlist van VPRO Bob Den Uylprijs

De Vlaamse Ann De Craemer is met haar boek Duizend-en-één-dromen genomineerd voor de VPRO Bob Den Uylprijs. De prijs bekroont het beste Nederlandstalige journalistieke reisboek uit het voorbije jaar en omvat een geldbedrag van 7500 euro. De Craemer maakte samen met fotograaf Pieter-Jan De Pue een reis langs de Trans-Iraanse spoorlijn. De treincoupé blijkt een samenleving in miniatuurvorm. Onderweg belanden ze midden in de veelbesproken presidentsverkiezingen van juni 2009 en ontmoeten een bevolking die snakt naar verandering, openheid en democratie.
De Craemer is de enige Vlaming op de lijst en bevindt zich in goed gezelschap: ook Cees Nooteboom is genomineerd met Scheepsjournaal. De andere vier Nederlanders op de shortlist zijn: Marten Blankensteijn en Irene de Zwaan (De grote dicatortour), Kees Broere (Van Accra naar Amsterdam), Bernice Notenboom (Tegenpolen) en Jaap Scholten (Kameraad Baron).

De onderscheiding, die acht jaar geleden in het leven is geroepen ter ere van (reis)schrijver Bob den Uyl, wordt uitgereikt op 19 april in boekhandel Pied à Terre in Amsterdam. Interviews met de genomineerden zijn in de twee weken voor de uitreiking te beluisteren in De Avonden op Radio 6. De winnaar is op zondag 24 april te gast in Boeken op Nederland 1.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening