'Bericht aan de reizigers' van Jan Van Nijlen krijgt plek in station Antwerpen Centraal

Het was een droom van Johan Anthierens, de scherpzinnige journalist en essayist, die deze maand precies elf jaar geleden overleed: hij wou dat het gedicht Bericht aan de reizigers van Jan Van Nijlen een plaats kreeg in het Antwerpse Centraal Station. Komende vrijdag is het zover: om 11 uur wordt het gedicht als muurschildering, in een ontwerp van Gert Dooreman, onthuld in aanwezigheid van Elisabeth Erauw, de weduwe van Johan Anthierens en stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen. De beginzinnen zijn bekend: ‘Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen, dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen'
Het gebeuren wordt live becommentarieerd door Radio 1, in het programma Joos. Presentatrice Ruth Joos was samen met Brigitte Raskin één van de aanjagers van het initiatief dat uiteindelijk door de NMBS en Antwerpen Boekenstad vorm kon worden gegeven. Antwerpen Boekenstad, een organisatie ontsproten aan Antwerpen Wereldboekenstad (2004), bezit intussen ruime ervaring inzake het brengen van poëzie in de openbare ruimte; in 2004 was er het Boerentorengedicht van Tom Lanoye en momenteel is de organisatie ook met "gedichtenmuren" in de weer. Een eerste gedichtenmuur met de tekst De zwerver van Wannes Van de Velde prijkt op Café 't Half Souke en najaar 2010 werd het gedicht De pijnfuif van Gust Gils op café Köln aan de Stadwaag ingehuldigd. Op het verlanglijstje staan ook gedichtenmuren met werk van Hugues C. Pernath en Paul van Ostaijen.

 Maar vanaf vrijdag kan de pendelaar, in één der mooiste stationsgebouwen ter wereld (dixit het tijdschrift Railway Terminal World én Newsweek) even verwijlen bij de tekst van Jan Van Nijlen (1884-1965). Zo brengt Antwerpen een eerbetoon aan een dichter die opgroeide in de  stationsbuurt en niettegenstaande succesrijke publicaties en bekroningen  vanaf de jaren vijftig stilaan in de vergetelheid was beland. Johan Anthierens heeft via woord en geschrift (onder meer met een radiodocumentaire in 1996 voor Radio 3) Van Nijlen altijd weer pogen te rehabiliteren.

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur, Poëzie
Geplaatst door Johan Eeckhout op 16-03-2011
Verwante berichten
Reacties

Geweldig dat het er uiteindelijk van gekomen is. Ben zeker en vast van plan een uitgebreid bezoek te brengen aan het mooiste station van Belgie. Niet als een pendelaar maar als een reiziger en liefhebber van gedichten op muren!

geplaatst door Kees Legerstee op donderdag 17 maart 2011 om 16u11
Geef uw mening