Enfant terrible James Frey laat uitgeverijen links liggen

De Amerikaanse schrijver James Frey geeft zijn volgende boek, The Final Testament of the Holy Bible, uit via een kunstgalerij en niet via een uitgeverij. De oplage is overigens relatief laag: 10.000 exemplaren op papier, 1000 bibliofiele exemplaren met het originele manuscript gereproduceerd op canvas. Frey zal de elektronische versie van het boek zelf op de markt brengen via de grote spelers op de markt (Kindle, iPad, Nook...).

Frey zegt in The Guardian dat zijn beslissing past in, wat hij noemt, "de grootste revolutie in het uitgeefvak sinds de uitvindingen van de drukpers. De manier waarop we boeken maken en tot ons nemen verandert drastisch." In 2007 tekende Frey nog een contract voor drie romans bij de gerenommeerde Amerikaanse uitgeverij Harper Collins. Het bedrag dat Frey daarvoor ontving, zou hebben bestaan uit zeven cijfers.

Maar de auteur is niet gelukkig met hoe zijn uitgeverij met hem omging. "Ik schreef in het verleden ophefmakende boeken en mijn uitgevers gaven me nooit bescherming. Ze gooide me gewoon onder de bus. Als er nu beroering komt, dan moet ik aan niemand verantwoording afleggen, er zijn geen externe stakeholders. Dan doe ik gewoon wat ik wil, namelijk alles negeren."

Frey (1969) is de schrijver van even geprezen als controversiële boeken als A Million Little Pieces, My Friend Leonard en Bright Shiny Morning. Het 'autobiografische' A Million Little Pieces, over Freys drugsverslaving en crimineel verleden, bleek toch voor een belangrijk deel gefingeerd. Frey moest publiek boete doen bij Oprah Winfrey, die het boek eerst wel had geprezen. De nieuwe roman nu vertelt over de terugkomst van Jezus Christus in de 21ste eeuwse Bronx, waar hij een leven leidt vol (bi)seksuele uitspattingen. Frey zoekt alvast de controverse op: hij presenteert de roman op goede vrijdag.

Tags: Uitgeverijen, Amerikaanse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening