Parijse Salon du Livre in het teken van Scandinavische literatuur

In Parijs gaat morgen het Salon du Livre van start. De eenendertigste editie van deze vooraanstaande boekenbeurs aan de Porte de Versailles is enigszins afgeslankt: ze is slechts vier dagen geopend, van 18 tot 21 maart. Dit jaar is de Scandinavische literatuur de eregast, met een veertigtal uitgenodigde auteurs, terwijl ook de misdaadroman en de stad Buenos Aires, geboortestad van Jorge Luis Borges, een flink aandeel in het programma krijgen. Buenos Aires is door de UNESCO dit jaar uitgeroepen tot Wereldhoofdstad van het boek.

Eregast van het Scandinavische luik is Henning Mankell, van wie de politieromans wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren verkopen. In Frankrijk is hij al evenzeer onwaarschijnlijk populair. Ook de Finse Sofi Oksanen, die in 2010 de Prix Fémina étranger kreeg, is van de partij met haar roman Zuivering (Purge, in het Frans). Verder zijn de jonge Noorse Linn Ullmann (foto), de Ijslandse Audur Ava Olafsdottir en het monument van de Zweedse literatuur Per Olov Enquist aanwezig, naast een zeventiental jonge Scandinavische auteurs. Verder is er een debat over de intellectuele erfenis van de Frans-Roemeense filosoof Emile Cioran, die dit jaar honderd zou zijn geworden. Vorig jaar trok het Salon du Livre flink wat minder bezoekers dan in 2009: 190.000 tegenover 204.000. Sommige grote uitgevershuizen, zoals zwaargewicht Hachette, stuurden hun kat naar het evenement.  Veel aandacht in de Franse gespecialiseerde media: Magazine Littéraire heeft een themanummer, net als Lire. Le Monde des Livres heeft traditiegetrouw een speciale Salon du Livre-bijlage die deze namiddag verschijnt.

 

De Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel laat weten dat het voor de zestiende keer op rij aanwezig is met een eigen stand op het Salon du Livre. Ons Erfdeel presenteert er het blad Septentrion en andere Franstalige publicaties aan de Parijzenaars. Septentrion bestaat veertig jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag komt het tijdschrift uit met vier essays, een per nummer, telkens rond een treintraject dat het Nederlandse en het Franse taalgebied met elkaar verbindt. Voor het pas verschenen nummer 1 van 2011 spoorde Geert van Istendael heen en weer met de stoptrein tussen Brussel en Amsterdam en met de Thalys tussen Brussel en Parijs. De andere essays worden geschreven door de Franse auteur Michel Quint, schrijver-criticus Cyrille Offermans en Luc Devoldere, hoofdredacteur van Septentrion.

Tags: Wereldliteratuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening