Japanse bibliotheken, na de aardbeving

Bijzaak, ben je haast geneigd te zeggen. In het geheel van de dramatische gebeurtenissen in Japan lijkt het lot van de bibliotheken een voetnoot of een fait divers. Maar toch. Japanners rouwen ook intens om hun getroffen culturele erfgoed. Op de site Togetter.com (Earthquake Damage to Libraries) verzamelen Japanners met aandoenlijke zorgvuldigheid én verbetenheid foto's van door de aardbeving van 11 maart jl. gehavende bibliotheken. Bibliotheken waar de boeken kris kras door elkaar gehusseld zijn of op de grond liggen, alsof vandalen er lelijk huis gehouden hebben. Alsof een boekschender met de grove borstel zijn woede koelde op de schappen. De bruusk verstoorde rangschikking onthutst. Pijnlijk desolaat ogen de landschappen met aan hun lot overgelaten boeken. Vooral de Sendai-mediatheek deelde het meest in de ruptuur.

 

 

The New Yorker noteert dat de beelden een indicatie geven van de kracht van de beving. "Maar de foto's tonen ons ook de vernietiging in een relatief vriendelijk stadium. We kunnen hopen dat het bibliotheekpersoneel veilig ontkomen is. En in de gebouwen waar enkel de boeken en niet de rekken omver zijn getuimeld, kunnen we ons sterk maken dat dat inderdaad het geval is. Bij veel van deze foto's kunnen we ons inbeelden dat er iemand paraat staat die snel de orde zal herstellen. Daarom zijn dit eerder beelden van hoop, as much as of disaster. En ze tonen dat de cultuur en kennis van een samenleving niet verloren is gegaan." (foto's van de Nau Library & Sendai-mediatheek)

 

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-03-2011
Verwante berichten
Reacties

Ontroerende bijdrage aan alle leed daar.

geplaatst door Elie L'Hoyest op zaterdag 19 maart 2011 om 20u30
Geef uw mening