David van Reybrouck experimenteert met Facebookpoëzie

Schrijver, essayist, dichter en recentste AKO Literatuurprijswinnaar David van Reybrouck heeft de voorbije tijd geëxperimenteerd met een nieuw genre: de Facebookpoëzie. Op 22 februari startte de schrijver van het bekroonde Congo. Een geschiedenis op zijn Facebookpagina een gedicht op waarvoor hij een zin uit de krant plukte. Zijn Facebookvrienden mochten ze vervolgens aanvullen en vrij improviseren. Van Reybrouck maakte gebruik van de zin: ‘Het waren eenzame kilometers tussen Ieper en Brussel', uit een interview met Johan Vande Lanotte, die het had over de vreemde afstand tussen het sterfbed van zijn moeder en de regeringsonderhandelingen. 

De reacties stroomden in ijltempo too en mits wat knip- en plakwerk zullen ze uitgroeien tot een volwaardig gedicht. Het is wellicht het allereerste officiële Facebookgedicht in het Nederlands. Tussen de reacties onder meer zinnen als: "De strepen op de weg vormden lijnen in mijn gedachten" en "De Last Post bleef verwijten in mijn hoofd schallen". Niet alle reacties zijn van even hoog niveau: "Waarom was die geit nu thuisgebleven". Of nog: "Voordat wij de Anale Driehoek binnenbulderden." Van Reybrouck over zijn initiatief in De Standaard: "Ik zit nog maar een half jaar op Facebook en je ziet veel zever passeren, maar je ziet ook nieuwe mogelijkheden: plots kun je met een klik de mening van een paar honderd mensen vragen. En wat de poëzie betreft: ik heb veel fantasie, maar niet zoveel als 500 Facebook-vrienden samen."

Het Facebookgedicht sluit aan bij een ander initiatief van Van Reybrouck: het Brussels dichterscollectief, waaruit onder meer De Europese grondwet in verzen voortvloeide. Maar het gedicht zal niet in een bundel terechtkomen. (foto KVS)

Tags: Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening