Julian Barnes bekroond met 'Britse Nobelprijs voor Literatuur'

De Britse auteur Julian Barnes is bekroond met de prestigieuze David Cohen Prize for Literature, zo meldt BBC News. Deze tweejaarlijkse Britse oeuvreprijs, die sedert 1993 wordt uitgereikt, levert de laureaat 40.000 pond op. Hij geldt volgens de jury als "de Britse Nobelprijs voor Literatuur." Tot de eerdere winnaars behoren onder meer V.S. Naipaul, Harold Pinter, Doris Lessing, Seamus Heaney, Beryl Bainbridge en Muriel Spark. De 65-jarige Barnes ontving de prijs in Londen en zei dat de waarde van de onderscheiding "ligt in de mooie erelijst van voormalige winnaars. Het is dan ook a sober delight om aan die lijst te worden toegevoegd. Want het is de grootste eer die een Britse of Ierse schrijver kan genieten."

De in Leicester geboren Julian Barnes verkreeg wereldroem met zijn roman Flaubert's Parrot (1984) en affirmeerde zich nadien als een van Engelands voornaamste schrijvers en intellectuelen. Hij was voordien werkzaam als recensent, tv-criticus en chef literatuur voor onder meer The New Statesman en The Observer. Driemaal stond hij op de shortlist van de Booker Prize, onder meer met England, England (1998) en Arthur & George (2005). 

Barnes mocht als laureaat een bestemming kiezen voor het geld van de Clarissa Luard Award. Die 12.500 pond doneert hij aan The Reading Agency, een instelling die aan leesbevordering bij jongeren doet. "Het lijkt me dat de praktijk van het lezen tegenwoordig meer onder druk staat dan die van het schrijven. (...) Er zullen steeds jonge auteurs zijn, maar zullen er wel nog jonge lezers overblijven?" 

Tags: Literaire prijzen, Engelse literatuur, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening