'E-bookpiraterij neemt hoge vlucht in Duitsland'

Een studie wijst uit dat de e-bookpiraterij in Duitsland hand over hand toeneemt. Momenteel circuleren er op torrentsites vooral bekende internationale bestsellers en wetenschappelijke boeken. Ook gekraakte luisterboeken en hoogwaardig ingescande tijdschriften en kranten zijn overal en gratis te vinden, tot grote ergernis van uitgevers en auteurs. Er zouden in Duitsland "al miljoenen gebruikers" van illegaal gekopieerd materiaal zijn.

Volgens de onderzoekers is een nieuwe aflevering van het tijdschrift Der Spiegel al een halfuur beschikbaar na het  vrijgeven aan de abonnees, zo bericht Die Welt. Het gaat in de regel op ingescand bestanden. Sommigen hebben duizenden boeken gedigitaliseerd, zoals bijvoorbeeld de man of vrouw met de schuilnaam '2nicegirl', die al 1440 boeken van de wetenschappelijke uitgeverij Thieme Chemistry inscande en gratis beschikbaar stelde.

Het onderzoek werd gevoerd door Manuel Bonik en Andreas Schaale van het Ierse bedrijf Lisheennageeha Consulting in opdracht van de Duitse uitgeversvereniging. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het laten verwijderen van de overal op het internet opduikende gratis bestanden en het vervolgen van de aanbieders. Daarnaast proberen belangenorganisaties het jonge(re) volk - dat de content massaal downloadt - ook te sensibiliseren over de kwestie, vooralsnog zonder veel succes.

Tags: Uitgeverijen, Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-03-2011
Verwante berichten
Reacties

Helaas is het rapport ook een uitstekende handleiding om de e-books te vinden en te downloaden. Toch vind ik dat deze informatie openbaar moet zijn.

geplaatst door Geert op dinsdag 22 maart 2011 om 13u39

tja, niet te voorkomen en ook niet wenselijk meer. Het wordt nu ├ęcht een informatiemaatschappij.

geplaatst door ellen ten cate op maandag 21 maart 2011 om 20u34
Geef uw mening