Passa Porta lanceert eigen internationaal magazine

Het internationale Brusselse literatuurhuis Passa Porta start met een eigen, ambitieus ogend magazine. Het eerste fluorode nummer van het Passa Porta Magazine bevat teksten van vooraanstaande Belgische en internationale auteurs en kunstenaars, met onder meer Nobelprijskandidaat Claudio Magris, Régis Debray, Ingo Schulze, Bart Moeyaert, Geert van Istendael, Luc Tuymans en Abram de Swaan. Over de verschijningsfrequentie van het groot formaatmagazine is nog geen uitsluitsel, maar "het splinternieuwe periodiek zal vermoedelijk eerder zelden dan vaak het daglicht zien." Volgens Paul Buekenhout van Passa Porta is de uitgave "een kleine test, een terreinverkenning en een klein mirakel." De opzet van het Passa Porta Magazine, dat tien euro kost, is uitdrukkelijk internationaal, met teksten in het Nederlands, Frans en Engels. "De meertaligheid van het magazine vindt ook zijn reden in enige frustratie over de communicatiekloof tussen Nederlands- en Franstalig België", aldus Passa Porta. "De wederzijdse desinteresse en onwetendheid zijn groot." Daarom is het nulnummer gewijd aan het thema ‘grenzen'. Een aantal standpunten is "zeer controversieel", waarschuwt de redactie. Zo wisselen Bart Moeyaert en Caroline Lamarche brieven uit over hun ervaring met de taalgrens, fulmineert Patrick Roegiers tegen de taalgrens en is er repliek van Geert van Istendael. Ook de Europese en Palestijnse ‘grensgevallen en conflicten' komen aan bod. Het blad is gefinancierd door diverse Vlaamse, Franstalig Belgische en Brusselse overheden, maar heeft ook Europese tentakels. Buekenhout bevestigt nog dat het Passa Porta Magazine niet in de plaats komt van de Cahiers, die Passa Porta sinds enige tijd uitbrengt. Het tijdschrift wordt te water gelaten tijdens een groot België-debat op 27 maart in het kader van het Passa Portafestival.

Tags: Literaire tijdschriften
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening