Eerste film van toneelauteur en ex-president Vaclav Havel in première

De voormalige Tsjechische president en toneelschrijver Vaclav Havel toont onvermoede talenten. In Praag is zijn eerste eigenhandig geregisseerde film in première gegaan. Leaving ('Vertrekken') vertelt het verhaal van een politicus die zijn macht verliest, al verzekert Havel dat het verhaal niet autobiografisch is. De film is een bewerking van een toneelstuk van Havel uit 2008. Het hoofdpersonage Vilem Rieger is de recent afgetreden kanselier van een niet nader bij naam genoemd land. Hij wordt langzaam uit zijn geliefde overheidsvilla gedreven door zijn opvolger Vlastik Klein, die het gebouw wil herscheppen tot een shoppingcomplex en een bordeel.

Leaving zou een King Lear-achtige bespiegeling zijn over macht en vooral over het verlies ervan. Met zijn absurdistische trekjes is het meteen herkenbaar als een werk van Havel, schrijft Deutsche Welle. En Havel jongleert ook met gelijkenissen tussen zijn eigen lot. Riegers opvolger Vlastik Klein verwijst dan weer naar Havels opvolger Vaclav Klaus.  

 

Acteur Jaroslav Dusek, de de rol vertolkt van Vlastik Klein, zegt dat hij had verwacht dat Havel een "zekere graad van onzekerheid" zou vertonen als debuterend filmregisseur. "Maar dit was geenszins het geval": "Hij kende het hele script uit zijn hoofd, wat niet zo gebruikelijk is bij regisseurs, maar ook een tikje onaangenaam was. Want hij bleef ons maar corrigeren. (....) Hij wist precies wat hij wilde en bracht dat klaar en duidelijk over. En hij had er plezier in." De film bleek een oude droom van Havel, die er ongeveer het hele voorbije jaar aan heeft besteed. Havel: "Ik ben afkomstig uit een filmfamilie. Mijn oom was de stichter van de Tsjechoslovaakse filmindustrie, tijdens mijn jeugd was ik omgeven door film. Ik wilde dan ook altijd naar de filmschool gaan."

De Tsjechische filmcritici zijn verdeeld over Havels pelliculeprestatie. Sommigen vinden dat Havel te theatraal te werk is gegaan en te weinig concessies aan het filmgenre doet. "Wie in deze film geïnteresseerd is, zal dat vooral zijn omwille van het leven van Vaclav Havel", vermoedt Evan Rail, die over Tsjechische cultuur en film schrijft voor The New York Times. Of Leaving buiten Tsjechië veel potten zal breken, wordt betwijfeld. Maar de befaamde 85-jarige Poolse regisseur Andrzej Wajda sprak al veel woorden van lof voor Leaving.

De film wemelt van de Tsjechische filmsterren en ook Havels vrouw, actrice Dagmar Havlova, vertolkt een vooraanstaande rol. Havlova moest zich destijds na een relletje terugtrekken voor de vrouwelijke hoofdrol, toen het stuk op de planken kwam. De trailer van de film is hier te bekijken. (foto 1, Havel en zijn vrouw, actrice Dagmar Havlova, foto 2: Havel aan het werk op de set)

Tags: Theater, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening