Stad Brussel en Passa Porta 'adopteren' bedreigde schrijvers

De Stad Brussel en Passa Porta hebben een bescheiden, gezamenlijk initiatief aangekondigd voor bedreigde schrijvers. Via het ‘project Victor Hugo' - verwijzend naar de roemruchte ballingschap van de Franse schrijver anno 1851 - stelt de stad kosteloos twee jaar lang een appartement ter beschikking van een schrijver die omwille van zijn mening of geschriften wordt bedreigd. Die krijgt de garantie op een anoniem verblijf. "Wanneer zijn verblijfsperiode ten einde loopt, vangen we een andere schrijver op, opnieuw voor twee jaar", zegt Paul Buekenhout van Passa Porta. "Momenteel verblijft er een auteur met zijn echtgenote, maar de identiteit geven we om veiligheidsredenen niet vrij." De man krijgt eveneens een kleine toelage.
De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans is erg te spreken over het initiatief: "We hebben meteen toegehapt toen Passa Porta met dit voorstel bij ons kwam aankloppen. Het weerlegt het idee als zou Brussel geen gastvrije en open stad meer zijn. Neen, integendeel: onze historische traditie van vrijheid krijgt hiermee een hedendaags verlengstuk." Volgens Buekenhout zijn het vooral schrijvers uit Irak, Iran, Rusland en China die zware problemen ondervinden vanwege hun mening, maar ook in Jemen, Zimbabwe en Georgië zijn schrijvers vaak aangeschoten wild.
Passa Porta bouwde al veel ervaring op met dit soort projecten. Zo ving het tussen augustus 2008 en 2010 de Servische onderzoeksjournalist Dejan Anastasijevic op, zijn leven en dat van vrouw en kind werden toen ernstig bedreigd. Voor Passa Porta komt het er op aan dat de begeleide schrijver na twee jaar "een volwaardige plaats in een hele nieuwe samenleving krijgt." Als vangnet kan de organisatie beroep doen op een Europees netwerk van ‘International Cities of Refuge', dat in noodgevallen kan bijspringen. Ook PEN Vlaanderen ondersteunt het project. Voorzitter David Van Reybrouck: "Dit is misschien kleinschalig, maar het is prachtig dat een stad een schrijver adopteert. Wie weet kunnen we op die manier - in alle stilte - het ontstaan van een nieuw meesterwerk bespoedigen. Zonder de gastvrijheid van Brussel hadden we trouwens geen Les Misérables, geen Communistisch Manifest én geen Max Havelaar gehad". Zowel Victor Hugo, Karl Marx als Multatuli vonden in Brussel inderdaad een onderkomen toen de grond hen te heet onder de voeten werd. In de Belgische hoofdstad schreven ze in de luwte aan hun beroemde geschriften.

 

In het kader van het Passa Portafestival is Brussel dezer dagen ook de gaststad voor de tweejaarlijkse conferentie van het Writers in Prison Committee, de waakhond van de mondiale schrijversvereniging PEN International. Tweehonderd bedreigde schrijvers uit de hele wereld praten in openbare sessies over hun problemen. Gisteren trok Van Reybrouck met vier vervolgde auteurs naar Vlaams minister-president Kris Peeters, die er op stond een delegatie te ontmoeten: de vervolgde internetactiviste Naziha Réjiba uit Tunesië, de gerenommeerde schrijver Arthur Gakwandi uit Oeganda, de met de dood bedreigde journalist Déo Namujimbo (foto) uit Congo en de jonge, Cambodjaanse publicist Sreang Heng uit Cambodja. "Ik vind dit een mooie persoonlijke geste, deze blijk van betrokkenheid van een Vlaamse gezagdrager bij het lot van vervolgde schrijvers.Dat doe je niet zomaar om goede sier te maken", vertelde Van Reybrouck in De Morgen. Hij wijst op het bijzonder tragische lot van Déo Namujimbo. "Ik heb de dreigbrieven gezien die Namujimbo kreeg. En die waren erg gewelddadig, ze dreigden ermee zijn dochter te vierendelen. Zijn broer, ooit als journalist werkzaam bij de Congolese radiozender OKAPI, is vermoord, evenals een ander familielid. Je begrijpt waarom hij zelf naar Europa is gevlucht." Het PEN-congres opende vanmorgen met een keynote speech van Tienchi Liao, voorzitter van het Independent Chinese PEN Centre, over het groeiende volksprotest in China.

Tags: Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening