Erwin Mortier schrijft boek over Alzheimer van zijn moeder

Gestameld liedboek, zo luidt de plechtstatige titel van het in september te verschijnen nieuwe boek van Erwin Mortier. Geen roman, maar een portret van zijn moeder die aan Alzheimer lijdt, zo kondigt de zomercatalogus van De Bezige Bij aan. "Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd." Mortier brengt het relaas van hoe man en kinderen "lijdzaam moeten toezien hoe de vrouw die ze hebben gekend langzaam wegglijdt." Hij tekent tragikomische situaties op, net als de ongerijmde persoonlijkheids-veranderingen van zijn moeder.

Met als ondertitel Moedergetijden drukt het boek wellicht het voetspoor van andere indringende literaire Alzheimergetuigenissen, zoals John Bayley's Elegie voor Iris, over zijn leven met de dement geworden schrijfster Iris Murdoch, of Cyrille Offermans en Waarom ik moet liegen tegen mijn demente moeder (2006). Na het met de AKO-prijs bekroonde Godenslaap publiceerde Mortier onder meer een essay over Franz Hellens in de Belgica-reeks van uitgeverij Voetnoot en samen met fotografe Lieve Blancquaert een boek over minderjarige vluchtelingen: Niemand weet dat ik een mens ben.

Nog opmerkelijks in de catalogus van de Bezige Bij: Geertrui Daem verlaat uitgeverij Vrijdag en verkast naar De Bezige Bij Antwerpen, nadat ze ook lang bij Van Halewyck onderdak had. Ze publiceert binnenkort De bedlegerige, "een tragikomische roman over een jongen die aan zijn lot probeert te ontsnappen" en uiteindelijk tot "genezer en halve heilige wordt gebombardeerd." Verder maakt Ann De Craemer - na haar geprezen Iranboek - haar prozadebuut bij De Bezige Bij Antwerpen met Vurige tong, een "meeslepend relaas van haat-liefdeverhouding met de roots", nadat "het dode lichaam van haar "tante ‘nonne' een intense woede bij haar opwekt."

Tags: Nederlandse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening