Zeventigjarige Walter Van den Broeck drijft productiviteit nog op

Interviews in onder meer De Morgen en op de VRT-cultuursite Cobra, een loftuiting van Herman Brusselmans, een brief aan Albert II in De Standaard, een scenario en een tentoonstelling van een stripuitgave en een binnenkort te verschijnen verhalenbundel: de vandaag jarige Walter Van den Broeck is alomtegenwoordig. Directe aanleiding is niet enkel de zeventigste verjaardag van de auteur maar ook zijn in het Turnhoutse Speelkaartenmuseum tentoongestelde strip De tranen van Turnhout. Stadstekenaar Reinhart Croon wist de auteur er te verleiden tot een samenwerking die resulteerde in een strip waarin Walter Van den Broeck eigenwijs met het koningshuis aan de haal gaat. In de strip is te zien en te lezen hoe nadat Koning Albert en prins Filip het land zijn uit gevlucht, prinses Elisabeth door de "Royale Radicalisten"  wordt ontvoerd en in Turnhout is ondergedoken. Dat gegeven biedt de auteur en de striptekenaar de kans stil te staan bij voortschrijdende veranderingen in de stad. Het nu tentoongestelde scenario zal ook in het tijdschrift Stripgids en in De Stadskrant van Turnhout te lezen zijn.

Intussen is het ook uitkijken naar de verfilming van Groenten uit Balen, een productie van Skyline Entertainment met Frank Van Mechelen. De verfilming van Walter Van den Broecks bekendste toneelstuk, uit 1972 over de grote staking in Balen, is al een tijdje gerealiseerd maar zal om commerciële redenen waarschijnlijk pas eind dit jaar in de bioscoop te zien zijn. Opmerkelijk is ook dat deze projecten helemaal geen obstakel zijn voor de literaire productie van de auteur. Eind 2009 verscheen Terug naar Walden waarmee de auteur de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2010 haalde en vorig jaar bracht hij een jubileumeditie uit van zijn Brief aan Boudewijn; dertig jaar na de eerste druk, vulde hij zijn klassieker aan met "een tussentijds raport".

Voor mei 2011 kondigt Bezige Bij Antwerpen een verhalenbundel aan. In Een vrouw voor elk seizoen brengt de auteur, bekroond met de Staatsprijs voor Toneel in 1982, en de Staatsprijs voor Proza in 1993 "een zevenvoudige hulde aan de vloeibaarheid en de wendbaarheid van vrouwen", aldus de uitgeverij. Op 18 mei is de auteur te zien en te horen in de Koninklijke Academie voor NederlandseTaal- en Letterkunde (KANTL) te Gent, hij houdt er een lezing over zijn recente Terug naar Walden. (foto 2 Cobra)

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 28-03-2011
Verwante berichten
Reacties

Bravo Walter, Altijd een fan gebleven, Iemand van de Radiumstraat

geplaatst door Mertens Willy op vrijdag 30 december 2011 om 19u09
Geef uw mening