Nederlandse Boekenweek boerde minder goed

De Nederlandse Boekenweek heeft het dit jaar minder goed gedaan dan in 2010, zo heeft vakblad Boekblad becijferd op basis van een rondvraag bij boekhandels. Het thema was dit jaar 'Geschreven portretten' of de (auto)biografie. Nochtans boekten de Nederlandse boekenwinkels vorig jaar een omzetstijging van zes procent tijdens de Boekenweek. In 2011 was dat niet het geval. Volgens NRC Handelsblad, dat ook een rondvraag deed, zijn veel ‘stenen' boekhandelaren 10 procent onder het resultaat van 2010 gebleven. Maar ook digitale marktleider Bol.com merkte het: "We zijn wel gegroeid, maar de groei is minder dan in de andere weken van het jaar. Er waren weinig nieuwe bestsellers en op het geschenk was de nodige kritiek." Nogal wat boekhandelaren vermoeden dat het Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah, De Kraai, er voor iets tussenzit én minder aansloeg dan de Boekenweekgeschenken van eerdere jaren.
Het onderzoeksbureau GfK ziet eveneens een verkoopsdaling tijdens de voorbije Boekenweek, die zondag werd afgesloten met een grande finale in Carré te Amsterdam. Organisator CPNB maakt de definitieve cijfers van de Boekenweek aan het einde van de week pas bekend, maar Eppo van Nispen, directeur CPNB, zegt in Boekblad: "Er zijn boekhandels die het niet goed hebben gedaan, en er zijn er die wel boven de streep uitkwamen. In alle eerlijkheid: het zal iets minder zijn".

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening