Shaun Tan is winnaar van ‘Nobelprijs voor Kinderliteratuur'

De Australische illustrator Shaun Tan krijgt voor zijn werk de Astrid Lindgren Memorial Award, de "Nobelprijs voor kinderliteratuur". De prijs, ingesteld ter ere van de wereldberoemde Zweedse schrijfster, heeft een waarde van 5 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 500.000 euro). Shaun Tan won eerder de Deutscher Jugendliteraturpreis in 2009 en de prijs van The New York Times voor Best Illustrated Children's Book in 2007. Vorige maand kreeg hij ook nog de Oscar voor beste animatiekortfilm met The Lost Thing, gebaseerd op zijn boek. Volgens de jury creëert hij in zijn werk "een apart universum waar niets evident is en alles mogelijk is". Tan heeft al meer dan 20 boeken geïllustreerd, waaronder The Rabbits (1998), The Red Tree (2001) en Tales from Outer Suburbia. Hij werkt onder meer met Indische inkt, gekleurd potlood en andere technieken. Vorig jaar ging de prijs naar de Belgische jeugdauteur en illustratrice Kitty Crowther.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening