Bibliotherapie moet slabakkende relatie uit het slop trekken

Kan lezen een reddingsplank zijn bij relationele problemen? Volgens de bibliotherapeuten van de Londense School of Life zéker wel. Koppels die bepaalde boeken samen lezen, zijn in staat hun slabakkende huwelijk of hun aanmodderende liefdesaffaire weer op de rails te krijgen. "Een van de genoegens van het simultaan boeken lezen is dat je nieuwe aspecten van elkaar kunt ontdekken, of dat je een verbintenis terugvindt die gaandeweg verloren was gegaan", zo zegt bibliotherapeute Ella Berthoud. De onorthodoxe zieleknijpers (of zijn het in feite gewoon boekenadviseurs?) leggen man en vrouw eerst een vragenlijst voor, waarmee hun leesgedrag in kaart wordt gebracht. Vervolgens biedt de bibliotherapeut een aantal te lezen boeken aan, waarover vervolgens intens moet gediscussieerd worden. Maar wie vermoedt dat via de boeken ook intieme problemen rechtstreeks worden behandeld, komt bedrogen uit. "Dat doen we niet. Maar via de boeken kun je wel heel wat aanroeren, zonder dat het te bedreigend wordt." Een sessie bibliotherapie kost 100 pond, zo berichtte The Independent onlangs. De bijgeleverde tips van de bibliotherapeuten luiden nogal obligaat: "Kies gezamenlijke leesdata uit, zet de tv af en spendeer tijd aan kwaliteitsboeken, in een comfortabel bed of voor een open haard." (foto: lezen bij het haardvuur, anno 1950).

Tags: Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening