Europese Commissie voert controles uit bij uitgevers over e-book

Voornamelijk Franse uitgevers hebben maandag onaangekondigde controles van de Europese Commissie gekregen, om na te gaan of ze de Europese concurrentieregels inzake e-books niet overtreden, zo meldt e-readers.nl. De onderzoeken hebben te maken met de prijsbepaling van e-books, maar veel details werden niet prijsgegeven. Volgens Amelia Torres, woordvoerster voor de Europees Commissaris voor Mededinging Joaquín Almunia, worden de uitgevers verdacht van illegale prijsafspraken rondom e-books.

De Europese Commissie kwam onder meer langs bij Editions Albin Michel en later ook bij Hachette, Flammarion en Gallimard, waarbij gegevens over notebooks, tablets en gsm's werden uitgevlooid. Eerder kregen ook Britse uitgevers de Europese Commissie al over de vloer.

De invallen betekenen niet dat de uitgevers al in verdenking worden gesteld, zegt de Commissie. Het onderzoek kan nog een hele tijd aanslepen.  

Het hoofd van uitgeverij Albin Michel, Francis Esménard, heeft Amazon ervan beschuldigd de actie in gang te hebben gezet: "Deze operatie wordt op afstand geleid door Amazon. Ze hebben zich in Luxemburg gevestigd om geen BTW in Frankrijk te betalen en ze willen ebooks voor een absurde prijs verkopen zoals ze dat in de VS doen, waar ze bestsellers voor 9,90 verkopen."

Het Franse parlement nam onlangs een wet aan waarin het de vaste boekenprijs voor e-books regelt. Uitgevers bepalen de prijs voor een e-book, waaraan de Franse verkopers zich vervolgens moeten houden. Met buitenlandse verkopers dienen de uitgevers afzonderlijke afspraken aan te gaan.

Tags: Uitgeverijen, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening