Italianen eren Cees Nooteboom met compleet festival

De Nederlandse auteur en wereldreiziger Cees Nooteboom wordt in Italië vereerd met een literair festival dat integraal aan zijn oeuvre is gewijd. Het DEDICA Festival, dat toe is aan zijn zeventiende editie, wordt van 12 tot 26 maart gehouden in Pordenone, in de buurt van Venetië. Telkens cirkelt het rond één auteur. Eerder stonden auteurs als Claudio Magris, Antonio Tabucchi, Amin Maalouf, Vassilis Vassilikos, Assia Djebar, Anita Desai, Amos Oz, Nadine Gordimer, Paul Auster en Hans Magnus Enzensberger centraal.

Het programma bestaat uit diverse lezingen, theatervoorstellingen geïnspireerd op het werk van Nooteboom, foto-exposities van werk van Eddy Posthuma de Boer en Simone Sassen én een tentoonstelling van het beeldend werk van Max Neumann. Hij maakte ook de omslagen voor de heruitgaven van Nootebooms romanwerk bij De Bezige Bij. Ter gelegenheid van het festival verschijnt een bloemlezing, samengesteld door Rüdiger Safranski en een bundel beschouwingen. De openingsceremonie van het DEDICA Festival is voorzien op 12 maart en vindt plaats in aanwezigheid van diverse Italiaanse autoriteiten en de Nederlandse ambassadeur in Italië, de heer Stoelinga. Zojuist verscheen bij De Bezige Bij / Ludion de kunstmonografie Zurbarán. Schilderijen 1625-1664. Met een tekst van Cees Nooteboom. In maart verschijnt een heruitgave van Het volgende verhaal, in april verschijnt Labyrint Europa. Alle late reizen.

Verder is in januari 2011 is 's Nachts komen de vossen in Frankrijk uitgekomen bij Actes Sud (La nuit viennent les renards, vertaling Philippe Noble) en in maart verschijnt Scheepsjournaal bij Suhrkamp (vertaling Helga van Beuningen). Ook in Duitsland is Zurbarán verschenen, dat ook zal uitkomen in Frankrijk (Hazan) en  Spanje (Siruela).

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening