Jeroen Brouwers fileert theemutsproza van ‘Uk' de Jong

Jeroen Brouwers doopt zijn pen weer in het vitriool. Na vlammenwerper Sisyphus' Bakens, waarin hij de Taalunie vierendeelde en de voormalige Nederlandse cultuurminister Ronald Plasterk op de slof nam, moet nu Oek de Jong, auteur van onder meer Opwaaiende zomerjurken, eraan geloven. In het nieuwe nummer van De Brakke Hond gaat Brouwers twee pagina's lang te keer tegen het "theemutsproza" van ‘Uk' de Jong, dat uitgegeven wordt bij uitgeverij Augustus, "dorrig uitdragerijtje van kousbroeken, zomerjurken en ander afgedragen textiel dan wel bejaarde schrijfschimmen" en "door de maden aangevreten prondelgoed." Brouwers is vooral gebeten op de Jongs kleine tekst Proloog 1952, verspreid als nieuwjaarsgeschenk 2010-2011 van Amstel Uitgevers. Het is "proza uit de rubberen zak, waar opoe warm water in goot en mee naar bed nam om haar botten warm te houden. Futloze schrijverij, die "onveranderlijk" bestaat uit duffe clichés en gezegden, duizenden keren gehoord en gelezen, een beetje schrijver geeft ze een schop. Uk als warmteknuffel in het oudewijvenbed, Uk als voetstoof." Brouwers briest en bast maar door en steekt de draak met de Jongs trage schrijfritme: "Doe jij eigenlijk nog wel eens wat, Uk, behalve siësta's, schrijf jij nog wel eens wat, ben je aan iets bezig?" De polemiek ontstaat uit een overweging over de gemeenplaats en vindt een onderkomen in de rubriek Restletsels, die Brouwers in de vernieuwde Brakke Hond onderhoudt. Ook schrijft Brouwers, over een feesteditie van De Jongs "jurkenepos": "Aan die feestuitgave voegde Uk enig gemeier toe, waaraan ik ruik dat het uit de computer komt. De computerschrijver is snel tevrede over wat hij uit de toetsen ramt - ik ruik het aan de achteloosheid van zijn stijl. De stijl van Uk is die van de gemeenplaats."

 

Een ongeveer gelijkaardige tirade legt Brouwers zijn hoofdpersonage Julius Hammer in de mond, in zijn vandaag te verschijnen nieuwe roman Bittere bloemen, die een zeer goed onthaal krijgt. Het boek wordt nu vrijdag voorgesteld in De Zondvloed te Mechelen. In NRC Handelsblad stond vrijdag jl. een interview met Brouwers.

Ook over Mulisch schrijft Brouwers in De Brakke Hond, "Mulisch is mijn hele leven tot zijn dood de lichte nacht geweest. Hij was mijn inspirerende meester, ik ben hem blijven respecteren, al taande mijn aanbidding vanaf De aanslag en de andere populaire bestsellers van erna." Verder: "Zou ik voor het oeuvre van Mulisch mijn linkerbeen geven? Linkerbeen incluis ben ik altijd mijn eigen Mulisch geweest. Al zou mijn oeuvre in de schaduw staan van het zijne, het is mijn oeuvre en mijn voldoening erover is groter dan wanneer ik in ruil voor mijn linkerbeen het zijne zou hebben geschreven." En ook de Taalunie komt in een vervolgpolemiek weer in het vizier: "Taalunie, dure salarissen voor 35 ambtenaren, allemaal bezig met de Nederlandse taal, tot in New York toe, kan worden teruggesnoeid tot een bonsaiboompje, dat vervolgens mag worden omgelegd." (foto Brouwers: De Morgen)

Tags: Polemiek, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-03-2011
Verwante berichten
Reacties

Oek de Jong legt de laatste hand aan een roman van ruim 800 pagina's. Waar heeft die Brouwers het over? Laat ie voortaan zijn koopovereenkomsten eens goed lezen!

geplaatst door Wim Sanders op donderdag 31 maart 2011 om 14u08
Geef uw mening