John le Carré weigert nominatie Man Booker International Prize

De Britse schrijver John le Carré wil niet op de shortlist van de Man Booker International Prize staan. Onmiddellijk nadat gisteren de nominatie van de spionage- en thrillerauteur bekendraakte, liet Le Carré de organisatie weten dat hij liever zijn naam van de lijst geschrapt zag. De Man Booker International Prize is een prestigieuze oeuvreprijs, die om de twee jaar een levende schrijver bekroont voor zijn verdiensten aan de literatuur. Hij levert de laureaat 68.000 euro op. Le Carré argumenteert dat hij "nooit meedingt naar literaire prijzen", al voegde hij er wel aan toe "'erg vereerd te zijn om als finalist voor de Man Booker International Prize 2011 te worden genoemd". Le Carré schreef meer dan twintig boeken die het spionagegenre in fictie en film wereldwijd renommee gaven. Tot zijn bekendste boeken behoren Spion aan de muur en De toegewijde tuinier. De Man Booker International Prize is niet te verwarren met de ‘echte' Booker Prize, die jaarlijks de beste Engelstalige roman bekroont. Een driekoppige jury kiest de schrijvers die in aanmerking komen voor de prijs, selecteert de finalisten en uiteindelijk ook de winnaar.
De voorzitter van de jury, Rick Gekoski, heeft het verzoek naast zich neergelegd. "De naam van John le Carré blijft natuurlijk op de lijst. We zijn teleurgesteld dat hij zich wil terugtrekken, want we zijn grote bewonderaars van zijn werk", zegt Gekoski. Andere finalisten zijn de Amerikaanse schrijver Phillip Roth, de Australiër David Malouf en de Indiaas-Canadese schrijver Rohinton Mistry. Eerder ging de prijs al naar Alice Munro, Chinua Achebe en Ismail Kadare. De winnaar wordt op 18 mei in Sydney onthuld.

Tags: Literaire prijzen, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening