Geen versoepeling in zicht van systeem auteurslezingen

Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege ziet geen redenen om het systeem van de auteurslezingen via Stichting Lezen bij te sturen. In de Commisie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement had Bart Caron (Groen!) gisteren gevraagd om de administratieve regeling te versoepelen en een budgetverhoging door te voeren. Wel steunt Schauvliege lopend overleg over de kwestie met de Vlaamse Auteursvereniging (VAV). "Auteurs van kinder- en prentboeken, van jeugdauteurs en prozaschrijvers zijn vragende partij voor een evaluatie en aanpassing", zegt Caron in De Morgen. "Uit recent onderzoek van de VAV blijkt dat auteurslezingen goed zijn voor 18 procent van het auteursinkomen. Dat is een opvallend hoog cijfer." Het lezingensysteem wordt sinds lange tijd beheerd door de Stichting Lezen. De auteur krijgt via hen 100 euro per lezing betaald. "Maar het systeem mangelt aan alle kanten", zegt Caron."Zo is het maximaal aantal gesubsidieerde lezingen per jaar beperkt tot 15. Dat leidt tot een substantiële inkomensbeperking van de auteurs. Waarom dat niet tot 25 per jaar optrekken? Omdat het budget ontbreekt. Er is in 2011 een jaarlijks budget van 205.000, terwijl dat tien jaar geleden 250.000 euro bedroeg. Dat moet dus fors naar omhoog, een auteur zou toch 150 à 175 euro per lezing moeten krijgen. Maar de minister vindt een budgetverschuiving niet prioritair noch haalbaar."

Tags: Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening