Liefdesbrief van John Keats geveild voor meer dan 100.000 euro

Een liefdesbrief die door de Britse romantische dichter John Keats (1795-1821) is geschreven, werd gisteren geveild voor 96.000 pond (108.000 euro), zo meldt onder meer The Independent. De auteur van Ode on a Graecian Urn schreef de brief naar zijn geliefde Fanny Brawne in 1820, een jaar voor hij op 25-jarige leeftijd zou sterven aan tuberculose. Brawne woonde naast Keats in Hampstead in Noord-Londen. Toch bleef de relatie tussen de twee platonisch vanwege Keats' besmettelijke aandoening.

In de brief van twee velletjes beschrijft Keats zichzelf als een "arme gevangene die niet in een kooi zal zingen" omdat hij zijn geliefde niet kon kussen. Het antwoord van Brawne op de brief werd mee begraven nadat de dichter van de beroemde regels 'A thing of beauty is a joy forever' in Rome was gestorven. De geveilde brief was naar verluidt het laatste document van Keats dat nog in privéhanden was. Volgens veilinghuis Bonhams is het behaalde bedrag het hoogste ooit voor een manuscript van Keats. Koper is de City of Londen Corporation, de autoriteit die het financiële hart van de Britse hoofdstad bestuurt.

Tags: Engelse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 31-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening