Papierman(d) - aflevering 116

Kruimels en korsten uit de letterbak van de voorbije dagen en week én achtergrondstukken, verzameld in onze welbekende rubriek.

 

°°Schrijver Erwin Mortier, cultuurbeleidwatcher bij uitstek, scherpt de pen in De Morgen, met een opiniestuk over de nood aan een federaal cultuurniveau, Land zonder cultuur: "Ik zal Vlaanderen pas als volwassen beschouwen wanneer het de creatie van een federaal cultuurniveau als een logische stap in zijn culturele ontwikkeling ziet, en niet, wat tot op heden het geval is, als een regressie naar een Belgique à papa dat al grotendeels dood en tot verdwijnen gedoemd is." En: "Ik wil de culturele wereld een paar suggesties doen die zijn weerwoord aan het Vlaams-Nationalisme van meer substantie kunnen voorzien. We houden om te beginnen op met dat geëmmer over identiteit. Identiteit is een handig begrip in de ontwikkelingspsychologie, het heeft een zeker nut in de filosofie, maar in handen van politici wordt het al snel iets dat te lang in het frituurvet heeft gelegen: er zit meer korst aan dan eetbaars, en het begint snel te stinken." Zie ook deze bijdrage van Walter Pauli uit De Morgen.

°°De Nederlandse vertalers van Umberto Eco, Patty Krone en Yond Boeke bij VPRO Boeken over het vertalen van De begraafplaats van Praag: "De plot is moeilijk, maar de taal niet. Eco is niet, hoe zal ik het voorzichtig zeggen, een hele sierlijke literator. Hij heeft een vlotte pen, het is lekker om te lezen, maar hij is geen Verga of Manzoni waar wij zo dol op zijn. Eco is gewoon een heel goede verhalenverteller."

°°De biografie van Vasalis in NRC Boeken. 'Zonder taal, zonder huid.' Eveneens een recensie bij Vrij Nederland.

°°Frank Hellemans in Knack over de debuutroman Over het Kanaal van Annelies Beck: "Terwijl Wierook en tranen van Ward Ruyslinck of Een groene bloem, de recente trilogie van Floortje Zwigtman, de jeugdliteratuur overstijgen, blijft Over het Kanaal uiteindelijk verdienstelijke tienerliteratuur. Niet meer, maar zeker ook niet minder."

°°Kester Freriks interviewt Jens Christian Grondahl in NRC: 'Ik schrijf mijn memoires terwijl mijn geheugen faalt.'

°°Een jeugdboek van Aldous Huxley The Crows of Pearblossom heruitgegeven, zie The New York Times.

°°Dichters op de digitale snelweg in Nederland en Vlaanderen, Poetry International poogt ze in kaart te brengen.

°°Photomaton of foto's zonder fotograaf: interview met Raynal Pellicier, auteur van een Frans boek over 'de automatische fotografie' en de artistieke experimenten die ermee gebeurden, bij Le Monde.

°°De Mini-Moderns-serie van Penguin bij Athenaeum: "Om het vijftigjarig bestaan van de Penguin Modern Classics te vieren start het onvermoeibare Britse uitgevershuis een blijvende nieuwe serie Mini Moderns, met korte verhalen en novellen van de allerbeste schrijvers wereldwijd" Met Nabokov, Calvino, Borges, Kafka, Capote, McCullers, Woolf, E.M. Forster, Scott Fitzgerald enz. De complete box kost 199,95 euro. Conclusie: "A satisfying shot of storytelling."

°°Interview met uitgever Jason Epstein over zijn Espresso Book Machine bij deBuren, dit weekend te gast op het 'festival van de geest' Mind the Book in de Antwerpse deSingel.

°°Werk van Alexander Poesjkin gecensureerd door de Russisch orthodoxe kerk, zie L'Express.

°°'Witch trial notebook goes online', zie BBC News.

°°Tweets from Tahrir, binnenkort verschijnt een boek dat de Egyptische revolutie documenteert aan de hand van de tweets die een belangrijke rol speelden bij de omverwerping van Mubarak.

°°Scrabble en typografie, zie Flavorwire.

°°World Book Night op Trafalgar Square, zie The Guardian.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening