Mind the Book trekt 5.000 bezoekers

Met headliners als Ingrid Betancourt, Robert Fisk en afsluiter Umberto Eco zette het nieuwe boekenfestival Mind the Book in op de grote kanonnen. Dat miste zijn effect niet. Ruim 5.000 bezoekers zakten het voorbije weekend af naar de Antwerpse Singel. “Ver boven onze verwachtingen”, zegt organisator Geert Briers vandaag in De Morgen. “Het publiek was vooral tuk op het non-fictiegedeelte. En ook Jason Epsteins Espresso Book Machine bleek een echte eye-opener.” Enig gemor was er over de goed verstopte boekenbeurs, die haar centrale rol van weleer bij Het Andere Boek enigszins was kwijtgespeeld.

Het evenement, dat uit het puin van het ter ziele gegane Het Andere Boek herrees, wilde “een meeting of minds” zijn en “een vrijplaats voor debat over de maatschappelijke en literaire actualiteit.” En die ambities kon het ten volle waarmaken, zij het dat er niet steeds van een festivalsfeer sprake was. Maar met een dertigtal lezingen en debatten van allerlei pluimage, van thema als de Oriënt, Elsschot, kunst tot Wereldoorlog I en II, lokte het een erg gevarieerd publiek naar deSingel. “Onder de 5.000 bezoekers bereikten we zowel de voormalige getrouwen van Het Andere Boek als nieuwelingen, maar ook de You-Tubegeneratie: jongeren vonden volop hun weg naar het evenement”, aldus Geert Briers die samen met Peter van den Eede deze eerste editie organiseerde, een coproductie van de Antwerpse Singel en de Vooruit. "Temeer het ook om erg betrokken bezoekers ging, die vaak de mond roerden en veel vragen afvuurden.” Vooral de key-notespeeches lokten veel volk, met Robert Fisk als absolute uitschieter, maar ook Betancourt en Eco. “En de non-fictie viel duidelijk het best in de smaak”, zo vult Peter van den Eede aan. Literaire debatten kwamen er wat bekaaider vanaf: voor een gesprek met debutanten als Joost de Vries en op zondag Jan Vantoortelboom kwam amper tien à twintig man opdagen. Ook Herman Koch versus Kristien Hemmerechts en Ingrid van der Veken lokte geenszins de massa. Vreemd, want Koch prijkt nochtans met zijn nieuwe roman Zomerhuis met zwembad ook in Vlaanderen aan de top van de bestsellerlijsten. “De poëzie lokte met Peter Verhelst, Leonard Nolens en Maud Vanhauwaert dan wel weer tweehonderd belangstellenden.” En ook Kader Abdolah bleek een publiekslieveling.

Bij wijze van afsluiter werd ook nog een prijs uitgereikt op Mind the Book: Bart Loos werd bekroond als de auteur van het beste literair tijdschriftartikel: 'Berg en dal', een bijdrage uit het maandblad Streven. Het evenement vindt volgend jaar opnieuw plaats, ditmaal in de Gentse Vooruit.

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening