Hollands Diep schuift nieuwe schrijversgeneratie naar voren

Vier maanden na de dood van Harry Mulisch vond het cultuurglossy Hollands Diep het hoog tijd om te gaan spieden naar een nieuwe generatie in de Nederlandstalige letteren. Literaire critici - waaronder ook uw dienaar - werden aangezocht om hun top-tien van ‘beste Nederlandstalige schrijvers onder de veertig jaar' te bezorgen. Uit die lakmoesproef moest een kluitje talenten komen bovendrijven die een wissel op de toekomst betekenen. Die staan nu prominent te blinken in het nieuwste maart-aprilnummer van het blad.

Heren als Arnon Grunberg, Tommy Wieringa en Hafid Bouazza vielen af wegens nét veertig, maar Dimitri Verhulst kon wel zijn plekje verzilveren. Verrassend genoeg kreeg Gustaaf Peek, de recente winnaar van de BNG Literatuurprijs, het meeste stemmen van de verzamelde recensenten. Hij werd op de voet gevolgd door Dimitri Verhulst en Franca Treur. Ook Christiaan Weijts mag niet mopperen én staat (terecht) hoog in aanzien bij de recensenten. De lijst wordt gecompleteerd door Ernest van der Kwast, Esther Gerritsen, Joost de Vries, Peter Buwalda, Annelies Verbeke en Saskia de Coster. "Met ons kortetermijngeheugen is niks mis: op de lijst staan drie recente debutanten (Treur, Peter Buwalda en Joost de Vries). Van der Kwast en Peek publiceerden in 2010 hun belangrijkste boeken", merkt Arjen Fortuin in NRC terecht op. Waarom David van Reybrouck en Robbert Welagen het niet haalden, is raadselachtig. En ook Abdelkader Benali komt niet op het lijstje voor, evenals Christophe Vekeman. Commentaar van de Hollands Diep-redactie: "Dit is een momentopname, een foto genomen op een bepaald punt in de tijd." De tien moesten dan ook samen - netjes opgemaakt - in de fotostudio. Maar Dimitri Verhulst stuurde zijn kat naar de literaire catwalk.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire tijdschriften
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening