Henriëtte Roland Holstprijs voor Tom Lanoye

De Vlaamse auteur Tom Lanoye krijgt de Henriëtte Roland Holstprijs voor zijn roman Sprakeloos (2009). De in 1957 ingestelde prijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt, bekroont een werk dat "zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau". Hij bestaat uit een oorkonde en 2500 euro. De jury, met Jacqueline Bel, Luc Devoldere en Cyrille Offermans, spreekt over "een van pijn en verdriet maar ook van liefde en trots doortrokken portret van zijn moeder", "een onvergetelijk standbeeld in taal" in het nog nauwelijks te overziene oeuvre van Lanoye.

Lanoye was met zijn bestseller Sprakeloos zowel genomineerd voor de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs als de Libris Literatuurprijs, maar greep telkens naast de oppergaai. Wel ontving hij de TZUM-prijs voor de mooiste zin. Eerdere laureaten van de Henriette Roland-Holst-prijs zijn onder meer Johan de Boose, Bas Heijne, Geert Mak, Inez van Dullemen, Lieve Joris en Wim de Bie. De prijs, ingesteld door de Maatschappij van Nederlandse Letterkunde, wordt op 28 mei uitgereikt in Leiden.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening