Honderd schrijvers op Brusselse Passa Porta Festival

Het Brusselse Passa Porta Festival 2011, dit jaar een vierdaagse van donderdag 24 tot en met zondag 27 maart, kampt met een embarras du choix. Bijna honderd schrijvers uit Europa zijn verenigd achter het festivalthema On the move en treden op verschillende plaatsen en tijdstippen op.
Het Passa Porta Festival opent op donderdagavond 24 maart met een rede van Jens Christan Grøndahl in het literatuurhuis Passa Porta zelf. De Deense auteur, een vertrouwd gezicht op internationale schrijversfestivals, brengt er een tekst over de reis die zich in boeken ontvouwt en de ontmoeting met de wereld via de literatuur. Vrijdagavond 25 maart is de KVS gastheer. Zestien auteurs uit de vier windstreken reflecteren er in meer dan tien verschillende talen in briefvorm over Fort Europa. Een aantal circusartiesten verbeelden er letterlijk het fragiele evenwicht binnen het oude continent. De op de avond gebrachte teksten van o.a. Pierre Mertens, Mahi Binebine, Perihan Magden, Igor Stiks en Saša Stanišic zullen als Letters to Europe in boekvorm verschijnen. Zaterdagavond staat in De Munt het festivalthema "On the move" centraal. Philippe Claudel, Péter Esterházy, Jens Christian Grøndahl, Arthur Japin, Perihan Magden, David Mitchell, Sandro Veronesi en het Brussels Dichterscollectief, geleid door David Van Reybrouck en Peter Vermeersch, hebben het er over stilstand en beweging, aankomen en vertrekken. Annelies Beck presenteert, er zijn portretten van de deelnemende auteurs te zien, gemaakt door fotografe Alexandra Cool en er is muziek van Letizia Belmondo en Yves Cortvint.
Op zondag trekt het festival dan alle registers open met de mogelijkheid om van 10 tot 19 uur bijna honderd auteurs te treffen, verspreid over diverse Brusselse locaties. Het festivalthema indachtig vertrekken er 's ochtends vanuit Gent, Leuven en Antwerpen en vanuit Namen en Luik treinen waarop schrijvers festivalgangers al in stemming brengen. Het uitgestippelde Brusselse parcours schept de mogelijkheid om auteurs als Abdelkader Benali, Philippe Claudel, Péter Esterházy, Hans Keilson, Andrea Levy, David Mitchell, Jean-Philippe Toussaint, Sandro Veronesi, Juli Zeh en vele anderen te zien en te horen tijdens debatten, interviews, lezingen of pure voordrachten. Ook het slotmoment blijft in de lijn van het thema; na een optreden van The New Music Collectiv reflecteert Orhan Pamuk als laatste in Bozar over 'On the move.'  Hij praat over Turkije en Europa, over nationaliteit, over de rusteloze bewegingen in de wereld vandaag, maar ook over schrijverschap en engagement. Meer op de site van het festival, dat een coproductie is van het gelijknamige internationale literatuurhuis samen met Entrez Lire, Het beschrijf en een groot aantal Brusselse cultuurhuizen.

Tags: Literaire evenementen, Wereldliteratuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 24-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening