Prometheus-uitgever Mai Spijkers voert 'Literaire Pikorde' aan

Mai Spijkers, de directeur van uitgeverij Prometheus, is volgens de jaarlijkse 'Literaire Pikorde' van het weekblad HP/De Tijd de machtigste man van het Nederlandse boekenvak. Daarmee verdrijft Spijkers de Vlaming Koen Clement,  baas van WPG, van de eerste plaats in de top-40 van "bovenbazen en letterknechten". Clement zakt naar plaats 2. Als hoofd van het zelfstandige Prometheus scoorde Spijkers in 2010 zeven titels in de Nederlandse top 100 van best verkochte boeken,  een "royal flush" van auteurs als Franca Treur, Eric Smit, Martin Bril en Jonathan Franzen. Daarnaast stond Spijkers aan de basis van de modernisering van het vak, volgens het weekblad. De grootste stijger (van 28 naar 10) is Daniel Ropers, directeur van Bol.com ("digimarskramer"). Oscar van Gelderen, "met voorsprong de hipste uitgever van Nederland" - van Lebowski - klom van de 22ste naar de 8ste plaats. Elik Lettinga, uitgever De Arbeiderspers ("digibabe"), stijgt van negentien naar vijftien. En ook recensent Theo Hakkert, kunstredacteur Twentse Courant Tubantia en GPD-bladen ("dark horse van de letteren"), maakt een goede beurt. Hij komt uit het niets binnen op 28. Evenals Martijn Griffioen, managing director van Dutch Media, op plaats 19. Hij is meteen de hoogste binnenkomer ("whizzkid").

 

Koen Clement is niet langer de enige Vlaming op de lijst. Op plaats 39 komt ook onze 'papieren man' en De Morgen-journalist Dirk Leyman ("Vlaamse boekenstapelaar") nieuw binnen. HP/De Tijd laat De papieren man al in 2004 starten, terwijl het in 2006 was. "Opmerkelijk is dat De papieren man ieder jaar als eerste weet wie de winnaar van de Pikorde is", noteert HP nog.

Naast Spijkers en Clement wordt de top-vijf volledig ingenomen door uitgevers. Chris Herschdorfer (uitgever van Ambo/Anthos), "uitbater van damesthrillers", heeft zijn derde plaats behouden. Larsson-uitgeefster Nelleke Geel van Signatuur is gezakt naar vier. Thrilleruitgever Joop Boezeman (A.W. Bruna) is de hoogste nieuwe binnenkomer op 5. Robbert Ammerlaan, directeur De Bezige Bij, is gezakt van de vijfde naar de zevende plaats. Ammerlaan wordt omschreven als "jeugdherbergvader. Het nuffige uitgeefhuis werd afgelopen jaar geplaagd door tegenvallende verkopen." Dalers zijn onder meer Matthys van der Lely (CEO Selexyz): "Afboeker. Het gaat niet crescendo met de bekendste boekhandelketen van het land." (van 13 naar 29), recensent Arjan Peters (van 18 naar 21) en Mark Pieters (Querido - van 11 naar 17).

Tags: Uitgeverijen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-03-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening