Papierman(d) - aflevering 118

Shortcuts & hapsnap literair nieuws, in onze verzamelrubriek:

 

°°Jeroen Vullings heeft reserves bij Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, in Vrij Nederland: "Bittere bloemen is een mulischeske roman, over schijn, werkelijkheid en onthechting vlak voor het sterven. Het is Brouwers' Hoogste tijd. Mulisch koos in die roman als decor dat transcendentie mogelijk maakte, voor het theater. Brouwers voor de (existentiële) film, met verwijzingen naar Het zevende zegel en Eyes Wide Shut. (...) Mulisch schrijft licht en spannend (met cliffhangers) over zijn grijsaard die niet dood wil, bij Brouwers pakt het ‘drama' topzwaar, vermoeiend en onbezield uit. Op de taal na huist er geen leven in Bittere bloemen." In HUMO is Bart Vanegeren er wel zeer over te spreken. En ook uw dienaar in De Morgen en Arjan Peters in de Volkskrant waren lovend. (zie voor het overzicht van alle Brouwers-recensies, onze rubriek Literair supplement van het voorbije en komend weekend)

°°Vandaag gaat de Literaire Lente van start, met onder meer de presentatie van Jeroen Brouwers' roman Bittere bloemen in boekhandel De Zondvloed in Mechelen.

°°Veerle Vanden Bosch volgt Eva Berghmans op als chef van de Standaard der Letteren. Van den Bosch was al redacteur bij SDL. Peter Jacobs vervolledigt de tweekoppige redactie. Berghmans gaat - zoals bekend - vanaf 1 april aan de slag bij De Bezige Bij Antwerpen als 'acquirerend redacteur.'

°°Een tekst van Roberto Calasso uit Raster, 2006: De negenenveertig treden. Op 7 april interviewt Stefan Hertmans Roberto Calasso in de studio van Bozar in Brussel.

°°Gerrit Komrij over Facebookmoeheid in NRC Next: "Hoe roddelzieker je bent hoe meer tijd Facebook je kost. Hoe nieuwsgieriger je bent hoe meer tijd Facebook je kost. Hoe ijdeler je bent hoe meer tijd Facebook je kost. Hoe lamzakkiger je je voelt hoe meer tijd Facebook je kost. Facebook kost de meeste mensen dus veel tijd. Ik zelf verlies zeer veel tijd aan Facebook. Gek, ik zeg nooit: ik verlies veel tijd aan krantenlezen. Nu lees ik steeds minder krant, dat helpt."

°°Bescheiden balans van de Bologna Book Fair voor Vlaamse auteurs en illustratoren, zie De Morgen.

°°Martin De Haan over het vertalen van Michel Houellebecq: "Waarom is het boek zo goed? Die vraag is altijd lastig te beantwoorden: het is veel makkelijker om te zeggen waarom een boek níet goed is. Maar als ik dan toch een poging moet wagen, geholpen door het interview dat ik vorige maand met Houellebecq had, zou ik zeggen dat het komt door de combinatie van schoonheid en troosteloosheid."

°°Maurice Nadeau, legendarische uitgever en stichter van La Quinzaine Littéraire, onverminderd actief op zijn bijna honderdste, interview met Pierre Assouline in Le Monde.

°°Interview met Emmanuel Carrère in NRC Handelsblad: "Ik heb nu geen ballast meer."

°°De revival van de typemachinefetisjist, in The New York Times.

°°Philip Hoorne bespreekt de nieuwe dichtbundel Krijg nou de lyriek van Benno Barnard in Knack.

°°Interview met Michael Vandebril en Guido Lauwaert over het centen rapen voor de Nacht van de Poëzie van morgen, eveneens in Knack: "8.000 euro voor de Nacht is een belediging."

°°Controversieel boek over Mahatma Ghandi gebannen in de Indiase staat Ghujarat, zie BBC News.

°°De bibliotheek van het Strahovklooster in Praag, vastgelegd op een 360-graden foto, zie Boekendingen en hier. En: a library in the woods. Plus: Awful library books.

°°George Bernard Shaw in de National Library van Malta.

°°Not the 50 books you must read before you die, aldus The Telegraph.

°°How not to handle a negative review, zie Flavorwire.

°°Lancering van de site 'De dood in fictie', Oefening in verdwijnen. De site inventariseert gestorven personages in romans. Lezers kunnen pagina's aanbrengen, waarin een personage aan zijn einde komt. Een initiatief van theatermakers Peter Aers, Tijs Ceulemans en Leentje Vandenbussche.

°°Junot Diaz en zijn liefde voor Tokio, in The Daily Beast. "I always had a sense that I would fall in love with Tokyo. In retrospect I guess it's not that surprising."

°°De Portugese krant i is 's werelds mooist gelayoute dagblad. (foto: The Power of Books)

°°En 's werelds kleinste boek.

°°BBC zet het archief van The Listener Magazine online, met teksten van onder meer Virginia Woolf, Phillip Larkin en TS Eliot.

°°Het eerste hoofdstuk van de nieuwe roman van Javier Marias, Los enamoramientos,  te downloaden bij El Pais.

°°Een recensie door Matthijs De Ridder van Laurent Binets HhhH, uit de Leeswolf, doorgeplaatst op De Reactor.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening