Veel aandacht voor intrede Milan Kundera in Pléiadereeks

Het is hoogst uitzonderlijk dat een levende schrijver binnentreedt in de Franse Pléiadereeks. Toch vergunde dit pantheon der klassieken de eer aan Milan Kundera, de Tsjechische auteur van De ondraaglijke lichtheid van het bestaan en Het leven is elders (zoals al eerder gemeld). De notoir mensenschuwe Kundera, die al sinds 1986 geen interviews meer geeft, bezit al geruime tijd de Franse nationaliteit en verschanst zich in Parijs. Na wijlen André Gide, René Char, Henry de Montherlant, Eugène Ionesco, Julien Gracq, Marguerite Yourcenar, Julien Green, Roger Martin du Gard, Paul Claudel, Saint-John Perse en Nathalie Sarraute, is Kundera slechts de twaalfde schrijver die ze bij Gallimard bij leven ‘Pléiaderijp' achtten. Twee delen op bijbelpapier van 1504 pagina's en 1328 pagina's gaan nu vergezeld van biografische aantekeningen en de geschiedenis van elke Kunderaroman. Voor het memorabele moment verbrak Kundera in Le Monde vorige week vrijdag jl. dan toch het stilzwijgen. Maar antwoorden wilde hij slechts via precies gekozen fragmenten uit zijn oeuvre, vaak afkomstig uit L'art du roman. Want: enkel het oeuvre mag spreken, anders valt de schrijver ten prooi aan misbegrepenheid, zo vindt de bijna 82-jarige Kundera. Over de naderende dood noteert hij: "De dood heeft oren noch ogen. Het heeft geen zin de dood te behagen." Zie ook het artikel van Martin de Haan in het aprilnummer van Magazine Littéraire, dat integraal aan Kundera is gewijd. En ook aandacht bij L'Express.

Tags: Franse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening