Bart Moeyaert: 'Jeugd Gouden Uil afvoeren is een belediging'

De Gouden Uil mag dan vanaf 2012 weer klapwieken  onder nieuwe  veren als Gouden Boekenuil, het feit dat Boek.be de Jeugd Gouden Uil definitief afvoert, veroorzaakt deining in de jeugdboekenwereld. Boek.be waardeert bij wijze van compensatie wel zijn Boekenleeuw en Boekenpauw op en laat Nederlandse auteurs toe.

Bart Moeyaert vindt dat maar een schrale troost. "De verdwijning van de Jeugd Gouden Uil noem ik een belediging voor de jeugdliteratuur én een verarming", zegt de gevierde schrijver vandaag in De Morgen. "Je moet weten dat de Jeugd Gouden Uil veel media-aandacht genereerde. Een vakjury bekeek en beoordeelde zorgvuldig het hele scala. Al kwam de Jeugd Gouden Uil er op tv bekaaid vanaf, toch was het publiek verplicht om kennis te nemen van wat er leefde in de kinderboekenwereld. Dat valt nu allemaal weg." Volgens Moeyaert bestaat er onvoldoende respect voor het kinderboek. "Boek.be pakt graag uit met de stijgende verkoopcijfers van het kinder- en jeugdboek, 6 procent hier, 12 procent daar. Dan spelen we mee, om de cijfers op te fleuren. Daar word ik woest van. Er is wel meer dan Geronimo Stilton en Twilight. En dat schiet er vaak bij in."
Geert Joris windt zich op over de kritiek van "mensen zonder kennis van zaken": "Je moet toch toegeven dat de Jeugd Gouden Uil helemaal ondergesneeuwd zat in het hele Gouden Uilverhaal? Herinnert iemand zich nog de laatste winnaars van de Jeugd Gouden Uil? Nu hebben we wel een nieuwe sponsor voor de Boekenleeuwen en Pauwen, die het huidige prijzengeld van tweemaal 2.500 euro fors zal optrekken. Mét veel meer aandacht, geloof me. En de link tussen kinderboekenauteur en illustrator zal nauwer zijn." Moeyaert: "Ik hoop vurig dat ik applaus zal mogen geven voor de vernieuwde Boekenleeuw en Boekenpauw. Maar ik blijf het een verkeerd signaal vinden dat de Jeugduil verdwijnt, precies op het moment dat een hele nieuwe lichting Vlaamse jeugdboekentalenten aantreedt. En had Boek.be niet al tientallen jaren de tijd om zijn Boekenleeuw en Boekenpauw op te waarderen?"

Tags: Polemiek, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening