Ook Stichting Lezen mort over verdwijnen Jonge Gouden Uil

Het verdwijnen van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs blijft reacties uitlokken. Nu laat ook Stichting Lezen in een persbericht ongenoegen blijken. De leesbevorderaars juichen toe dat er een nieuwe grote literaire prijs in Vlaanderen zal worden uitgereikt. Maar "voor de jeugdliteratuurprijs is het nieuws minder goed." Een bekroning minder voor jeugdboekenauteurs en -illustratoren in ons taalgebied, minder aandacht voor een genre dat zich toch al zo moeilijk groot kan maken tussen andere literaire genres, minder jeugdboeken die de weg naar de lezers vinden (...). Het is nog maar de vraag of een vernieuwde Boekenleeuw dat gat kan opvullen. Het prijzengeld voor de nieuwe Boekenleeuw is maar half zo hoog als dat van de Gouden Uil. En eenieder weet dat een hoog prijzengeld tot de verbeelding spreekt."

Bij Stichting Lezen klagen ze ook aan dat er over heel de kwestie geen overleg is gebeurd: "‘De Jeugd Gouden Uil zat ondergesneeuwd', klinkt het bij Boek.be. Dus wordt de prijs afgeschaft, ‘in overleg met de boekensector (waaronder Stichting Lezen)'. Deze uitspraak toont aan hoe dun de lijn tussen ‘overleggen' en ‘meedelen' kan zijn. Een eenmalige bijeenkomst waar van een plan melding werd gemaakt en daarna maandenlange stilte, dat noemen wij bij Stichting Lezen geen ‘overleg'."

Stichting Lezen legt expliciet het verband tussen leesbevordering en grote literaire prijzen: "Een rijk en gevarieerd prijzenlandschap komt iedereen ten goede: de auteurs, de uitgevers, de boekhandels, de bibliotheken en programmatoren - en misschien nog meest van al de lezers. Literaire prijzen zorgen voor zichtbaarheid en dynamiek en een aanleiding om boeken te lezen én erover te praten. (...) Daarom is het jammer dat er een prijs minder is." Wat volledig wordt beaamd door Annelies De Waele, en eerder al door Bart Moeyaert.  Intussen is er ook door website Vertel Eens een Facebookgroep opgericht om te protesteren tegen de gang van zaken rond de jongeren-Uil.

Tags: Polemiek, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening