ZKV-schrijver A.L. Snijders geëerd met naar hem genoemde literaire prijs

Het zijn merkwaardige tijden voor A.L. Snijders (foto), de schrijver die quasi op zijn eentje een nieuw genre ontwikkelde, het zkv of Zeer Korte Verhaal. Na de toekenning van de Constantijn Huygensprijs 2010, uitgereikt op 18 maart  jl., wordt hij nu geëerd met een literaire prijs die zijn naam draagt: de A.L. Snijdersprijs. Die zal vanaf 2012 uitgereikt worden aan een auteur van een kort verhaal.
A.L. Snijders (1937) stuurde zijn zkv's aanvankelijk gewoon per mail naar vrienden en kennissen tot Paul Abels, zeer geintrigeerd door de schrijver en het genre, samen met vormgever Martien Frijns de uitgeverij AFdH opstartte en ze vanaf 2005 gebundeld op de markt brengt.
De titels, zoals Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk (2006) en Vijf bijlen (2009), kenden vrij veel succes en auteurs als Tommy Wieringa en L.H. Wiener outen zich als fans van de verhalen, die in hun heldere beknoptheid -  vaak nauwelijks meer dan 100 woorden - ook iets ongrijpbaars uitstralen.

De bekendmaking op 1 november 2010 dat A.L. Snijders de Constantijn Huygensprijs kreeg, leidde tot een stroom interviews, radio- en tv optredens, resulteerde ook in een bibliografie en in een eerbetoon aan de schrijver, getiteld Tussen Stad en Land op 6 april jl. in de Balie te Amsterdam, georganiseerd door de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Hotel Van Hassel, de beijveraars van het kortverhaal. Op dit evenement maakte de uitgeverij bekend dat ze de A. L. Snijdersprijs instelt. Dat gebeurt mee vanuit de vaststelling dat er in Nederland en België tussen de 400 en 500 letterkundige prijzen worden uitgereikt maar niet of nauwelijks voor schrijvers van korte verhalen. En ook als hommage aan de auteur die het genre een grote impuls gaf, wordt de prijs vanaf 2012 tweejaarlijks uitgereikt. Elk lid van de zeskoppige jury zal uit Nederlandstalige verhalen van minimaal 50 tot maximaal 2500 woorden, verschenen in 2010 en 2011, op eigen initiatief 25 gesmaakte kortverhalen voorstellen. Uit die groslijst van 125 titels maakt de jury een winnaar bekend, of er ook een tweede en derde auteur mee op het ereschavotje mag, is momenteel nog niet uitgemaakt. Torpedo Magazine, het literair tijdschrift KortVerhaal, de stichting Hotel van Hassel, Schrijven Magazine, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en AFdH Uitgevers dragen het initiatief. Meer over A.L. Snijders op de boekensite van de VPRO. In hun cultureel radioprogramma De Avonden leest de auteur meestal op woensdagavond een nieuw zkv voor, niet zelden na een hilarisch gesprekje met programmamaker Anton De Goede.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 11-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening