Drie debutanten op shortlist Orange Prize for Fiction

Verrassingen alom op de shortlist van de Britse Orange Prize for Fiction. Drie debutanten, onder wie de voormalige scriptschrijfster van Sesame Street Kathleen Winter (foto), leggen er het vuur aan de schenen van gerenommeerde auteurs. De prestigieuze onderscheiding staat enkel open voor vrouwelijke romanciers en levert de winnaar 30.000 pond op.
Kathleen Winter (Annabel), Tea Obrecht (The Tiger's Wife) en Emma Henderson (Grace Williams Says it Loud) zijn de genomineerde debutanten. Verder zijn twee grote namen in de running: de Ierse Emma Donoghue (Room) en de Amerikaanse Nicole Krauss (Great House), evenals Aminatta Forna (The Memory of Love).
Juryvoorzitter Bettany Hughes zei dat het hoge aantal debutanten op de shortlist "een indicatie geeft van de gezondheid van de vrouwenliteratuur" en "een waar toonbeeld is van de vrouwelijke verbeelding".
De winnaar kennen we op 8 juni, na een plechtigheid in de Royal Albert Hall in Londen. Vorig jaar ging de prijs naar Barbara Kingsolver voor The Lacuna, eerder schreef ook Zadie Smith de onderscheiding al op haar naam.

Tags: Literaire prijzen, Amerikaanse literatuur, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening