Günter Grass banvloekt kernenergie

In een culturele manifestatie 'Lesen ohne Atomstrom' heeft Günter Grass zich fel uitgesproken tegen kernenergie. Grass hekelde onder meer de invloed van de atoomlobby op de politiek: "Hier in unserem Land ist Korruption weit verbreitet und etabliert." Wanneer problemen zoals globalisering en waterschaarste  samenkomen, krijgen we te maken met een eco-dictatuur, aldus Grass.

De Nobelprijswinnaar las een hoofdstuk voor uit zijn roman Mein Jahrhundert uit 1999. 1955 vertelt het verhaal van een man die uit angst voor een kernramp een atoombunker in zijn achtertuin bouwt en daarbij omkomt, zonder aan enige straling te zijn blootgesteld.
Vervolgens reciteerde Grass uit zijn nieuwste boek Grimms Wörter uit 2010. Het boek beschrijft het leven van de gebroeders Grimm die bekend werden als de verzamelaars van sprookjes. Als taalwetenschappers werkten ze onder meer aan een woordenboek. Ze kwamen niet verder dan de F. Het boek van Grass wordt door de uitgeverij omschreven als "eine Liebeserklärung an die deutsche Sprache".

Bij de manifestatie, waaraan ook zangeres Nina Hagen en schrijver Feridun Zaimoglu deelnamen, diende een kernreactor als achtergronddecor. 'Lesen ohne Atomstrom' was bedoeld als tegengeluid voor de Vattenfall-Lesetage, een van de evenementen die producent van kernenergie Vattenfall organiseert met als doel het eigen imago aufzupolieren. Zie Die Zeit en FAZ.

Tags: Polemiek, Duitse literatuur
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 12-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening