Tom Lanoye schrijft Nederlands Boekenweekgeschenk 2012

De Vlaamse romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur Tom Lanoye wordt de schrijver van het volgende Nederlandse Boekenweekgeschenk in 2012, zo maakte de Stichting CPNB bekend. Het thema van de komende editie is vriendschap in allerlei verschijningsvormen onder het motto: Vriendschap en andere ongemakken. De Boekenweek 2012 vindt plaats van woensdag 14 tiot en met zaterdag 24 maart. Tom Lanoye is nog maar de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk, Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.

Tom Lanoye (Sint Niklaas, 1958) debuteerde in 1980 met de poëziebundel Maar nog zo goed als nieuw. In 1985 verscheen zijn prozadebuut, het autobiografische Een slagerszoon met een brilletje. Later volgden onder meer Kartonnen dozen en Het derde huwelijk. Voor zijn laatste roman Sprakeloos (2009), ontving hij zowel de Henriette Roland Holst-prijs als de Gouden Uil Publieksprijs. Ook zijn toneelwerk (Ten Oorlog, Mama Medea, Fort Europa) deed het goed op binnen- en buitenlandse podia.

Over het thema vriendschappen, meldt CPNB: "Vriendschappen tekenen het leven, ze maken of breken je. In de huidige tijd van Hyves en Facebook draait het ogenschijnlijk vooral om hoevéél vrienden je hebt. Maar gaat het uiteindelijk niet om de waarde ervan? Om die ene vriendschap voor het leven? (...) "Het ideaalbeeld van een zielsverwantschap die een heel leven duurt vinden we terug in De vriendschap (Connie Palmen) en De eenzaamheid van de priemgetallen (Paolo Giordano). De realiteit van alledag werkt verwijdering of zelfs verraad in de hand, zoals in De vliegeraar (Khaled Hosseini) en recenter in Tikkop (Adriaan van Dis). Sommige vriendschappen zijn verboden, denk aan Het lelietheater (Lulu Wang) en De jongen in de gestreepte pyjama (John Boyne). Of ze horen bij specifieke periodes in het leven, bijvoorbeeld de studentenvriendschappen in Bij nader inzien van Voskuil." (foto: Stephan Vanfleteren)

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening