Grafmonument dichter Eddy Van Vliet in Watou weggehaald

In Watou is het grafmonument voor de Vlaamse dichter Eddy Van Vliet (1942-2002) in een weide weggenomen, zo meldt De Morgen. Het monument, een venster in een vrijstaande muur, werd ontworpen door architect Stéphane Beel op vraag van Gwy Mandelinck, de organisator van de toenmalige poëziezomers. "Eddy had mij gevraagd of ik zijn as op de weide in Watou wilde uitstrooien, maar ik vond dat hij meer verdiende. Daarom strooide ik er niet alleen zijn as uit, maar liet ik ook een monument ontwerpen. Daags na de crematie hielden we daar een intieme ceremonie met familie en artistieke vrienden als Hugo Claus en Leonard Nolens," aldus Mandelinck.

De nieuwe eigenaars van de weide hebben het In Memoriam Venster nu laten weghalen. Het staat vooralsnog tegen een loods op de weide. "In principe hebben zij dat recht", zegt burgemeester Christof Dejaegher. "Over het In Memoriam Venster was geen enkele overeenkomst afgesloten met de stad of de nieuwe eigenaars. Omdat het op hun grond staat, hebben zij ook het recht het weg te halen. Als de huidige eigenaars akkoord gaan, zouden we het eerst tijdelijk stockeren en daarna een definitieve plaats geven op het kerkhof, dat binnen enkele jaren wordt uitgebreid", zegt de burgemeester.

Katelijne Goddeeris, de vriendin van Eddy Van Vliet, is onthutst over de manier waarop het monument werd weggehaald. "Een telefoontje: dat is toch het minste wat je kan doen? Dat monument is niet alleen belangrijk voor ons, de nabestaanden, maar ook voor Eddy's nagedachtenis als dichter bij het grote publiek. Godzijdank is het ongeschonden."

Het Venster is niet onbesproken. In 2003 stelde Vlaams volksvertegenwoordiger André Van Nieuwkerke (sp.a) over het monument een parlementaire vraag. Van Nieuwkerke vond dat het "schade toebracht aan het landschap als muze voor kunstenaars, bezoekers en wandelaars". De vraag kreeg geen vervolg. Het monument staat ondertussen nog te prijken op de site van Poperinge als een van de toeristische troeven. Zie ook Focus-WTV.

Tags: Polemiek, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening