M.J. Brusseprijs naar Annejet van der Zijl

De Nederlandse schrijfster en journaliste Annejet van der Zijl heeft de M.J. Brusseprijs voor het beste journalistieke boek  gewonnen. Ze ontvangt de prijs voor Bernhard, een verborgen geschiedenis. Ook David van Reybrouck maakte met zijn veelbekroonde non-fictieboek Congo. Een geschiedenis een kans. De andere genomineerden waren Deedee Derksen (met Thee met de taliban), Joep Dohmen (Vrome zondaars), Hans Jaap Melissen (Haïti, een ramp voor journalisten) en Philip de Witt Wijnen (Joep!, een biografie van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen).

De jury noemt het opmerkelijk dat Van der Zijl erin is geslaagd "een heel onbekende kant van de prins te voorschijn te toveren. Ze geeft een belangrijke aanvulling op het al bestaande beeld van Bernhard: de man die door velen beschouwd werd als een vrolijke schelm blijkt veel opportunistischer te werk gegaan te zijn dan we wisten. Van der Zijl bekijkt hem met superieure ironie, maar nergens met hoon of leedvermaak. Origineel bedacht, fraai geschreven, verantwoord afgebakend en perfect gecomponeerd."

De M.J.Brusseprijs werd in 2005 ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten door het bestuur in het leven geroepen. De journalistieke prijs is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941) en komt samen met een geldbedrag van 10.000 euro.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening