Jurylid Nobelprijs: 'We zijn helemaal niet tegen Amerikaanse auteurs'

Het selectiecomité van de Nobelprijs voor Literatuur ontkent dat het een voorkeur heeft voor Europese auteurs en gekant zou zijn tegen Amerikaanse schrijvers. Dat zegt het Zweedse Academielid en dichter Kjell Espmark (foto) in een interview met AP. "Nationaliteit van een auteur is trouwens niet zo'n belangrijke factor bij het kiezen van een laureaat en naar het evenwicht tussen bepaalde herkomstlanden kijken ook wij niet. Het gaat om literaire criteria", voegde hij er nog aan toe. Dat een eminent lid van de Zweedse Academie zich laat verleiden tot publieke uitspraken over de Nobelprijs mag uitzonderlijk heten. Maar Espmark reageert in feite op een uitspraak van de voormalige permanente Nobelprijssecretaris Horace Engdahl. Die beweerde in 2008 dat de Amerikaanse literatuur achterblijft bij de Europese. "Natuurlijk is er krachtige literatuur in alle grote wereldculturen, maar je kunt er niet omheen dat Europa nog steeds het centrum van de literaire wereld is. De Verenigde Staten zijn te geïsoleerd, te eenzelvig. Ze vertalen niet genoeg en nemen niet echt deel aan de grote dialoog van de literatuur", zei Engdahl toen. Zijn opvolger Peter Englund vond in 2009 dat de prijs "te Eurocentrisch" was. Als je de lijst van laatste 20 Nobelprijswinnaars Literatuur bekijkt, duikt er maar één Amerikaanse winnaar op, Toni Morrison in 1993 en ging de prijs elf keer naar Europese auteurs, waaronder Gunter Grass en Harold Pinter.

Maar volgens Espmark zijn Engdahls harde woorden destijds uit de context getrokken. "Wat hij eigenlijk wou zeggen, is dat er weinig vertaalde literatuur wordt gelezen in de Verenigde Staten. En dat maakt dat het Amerikaanse publiek niet zo goed op de hoogte is van de recente literaire ontwikkelingen."

Espmark, professor emeritus in de literaire geschiedenis aan de universiteit van Stockholm, deed de uitspraken tijdens een tournee door de VS om zijn dichtbundel te promoten. Hij gaf een lezing in Providence College en werd nadien geïnterviewd.

Tags: Nobelprijs
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-04-2011
Verwante berichten
Reacties

Er wordt gefluisterd dat dit jaar Peter Matthiessen een van de genomineerden is.

geplaatst door Luc op donderdag 14 april 2011 om 17u35
Geef uw mening