Prijzennieuws: van Independent Foreign Fiction Prize tot shortlist IMPAC

Een kleine inhaalbeweging met nog wat literair prijzennieuws van de voorbije dagen:

°°Nobelprijswinnaar 2006 Orhan Pamuk (prent) staat op de shortlist van de Independent Foreign Fiction Prize met The Museum of Innocence. De prijs honoreert zowel de schrijver als de vertaler. Ook genomineerd zijn voormalig laureaat Per Petterson, Santiago Roncagliolo, Marcelo Figueras, Alberto Barrera en Jenny Erpenbeck. Zie BBC News

°°De tienkoppige shortlist van de fel met dukaten gespekte IMPAC Dublin Literary Award is bekend, zie de website. Met opvallend: drie Ierse schrijvers (Colm, WIlliam Trevor en Column McCann) en ook onder meer David Malouf, Barbara Kingsolver en Joyce Carol Oates.

°°De Bollinger Everyman Wodehouse Prize maakt zijn nominees bekend, onder meer Sam Leith en India Knight zijn erbij. De winnaar van deze prijs voor beste Britse komische roman krijgt het verzameld werk van P.G. Wodehouse, champagne en een naar hem genoemd varken. Zie The Guardian. Vorig jaar ging de prijs naar Ian McEwan met Solar.

°°In het Circustheater te Scheveningen is gisteren bekendgemaakt dat de prijs voor het beste jeugdboek, de Prijs van de Jonge Jury 2011, naar Francine Oomen gaat, voor haar boek Hoe overleef ik (zonder) dromen?. Dit jaar bracht een recordaantal van bijna 10.000 jongeren in de leeftijd 12 tot en met 15 jaar een stem uit op hun favoriete boek.

°°De Nordic Council Literary Prize gaat naar Gyroir Eliasson.

°°En de longlist van de Wales Book of the Year. (tekening Pamuk: David Levine). 

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening