Nederlandse schrijvers ageren in pamflet tegen kunstbezuinigingen

Onder de kop Het is een schande geeft de Nederlandse Vereniging van Letterkundigen (VvL) in een speciaal krantje lucht aan haar verontwaardiging over de manier waarop er de afgelopen maanden wordt gesproken over kunst en kunstenaars. In het pamflet uiten schrijvers, vertalers en andere literatoren  hun onbehagen. "Wij willen het niet hebben over geld, wij zullen het hebben over waarde", zo stelt het pamflet, dat boordevol getuigenissen zit. 
"Beste Henk en Ingrid, er wordt over jullie gepraat en geschreven alsof jullie halve imbecielen zijn. Alsof jullie geen smaak hebben voor het goede en interessante of voor het verfijnde. Dat vind ik beledigend. Dat laten jullie toch niet op je zitten?"zo schrijft Judith Herzberg. En Renate Dorrestein schrijft: "Literatuur is geen 'linkse hobby' of 'elitekunst. Literatuur laat ons zien wat het betekent om mens te zijn, en ook hoe moeilijk het is om een fatsoenlijk mens te blijven als de omstandigheden onfatsoenlijk worden." Culinair coryfee Johannes van Dam voegt eraan toe: "Kunst is een van de basisbenodigdheden van het leven en noodzakelijk voor de kwaliteit daarvan. Entertainment is op zijn best een verdovingsmiddel, opium van het volk. Speculeren op de verkoopbaarheid van entertainment ter vervanging van het noodzakelijke steunen van kunst is als drugs verkopen op het schoolplein." En Mensje van Keulen schrijft: "Een regering die zich van kunstenaars afkeert, riskeert een barbaars land."

In een tijd waarin rigoureus in cultuurbudgetten wordt gesneden, is het belangrijker dan ooit om te benadrukken hoe waardevol kunst is. Op de laatste pagina van het vlugschrift wordt een citaat aangehaald van Winston Churchill: "Toen Winston Churchill ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd gevraagd te bezuinigen op de kunst vanwege de huizenhoge oorlogsuitgaven, was zijn antwoord: "Maar waar vechten wij dan nog voor?" Die uitspraak geeft de regering-Rutte hopelijk stof tot nadenken.

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur, Letterenbeleid
Geplaatst door Marjolein Corjanus op 15-04-2011
Verwante berichten
Reacties

Beste Joep, Heb je wel gelezen wat er staat? Misschien moet u de kop nog eens goed lezen. WIJ WILLEN HET NIET HEBBEN OVER GELD, WIJ WILLEN HET HEBBEN OVER WAARDE. Waarom blijft iedereen maar denken dat wij lurken naar geld. Dat geld interesseert ons niet meer. Het gaat om meer. Om de manier waarop deze overheid met mensen om gaat. Wij worden als middelen gezien en niet meer als doel op zich. Nogmaals, het gaat niet over geld maar over beschaving en de manier waarop er over cultuur en dus over deze mens wordt gepraat.

geplaatst door Maarten op vrijdag 08 juli 2011 om 10u59

@ Joep Smaling: uw reactie was terecht geweest als dit kabinet inhoudelijk andere keuzes had gemaakt, hoe en waar maatregelen en bezuinigingen in te zetten. Al jaren is de sector, net als de zorg en het onderwijs doelwit van 'cuts', kritiek en verbetering is altijd welkom, maar er wordt nu gereageerd op het in de wind slaan van het advies van de Raad van Cultuur, de in sneltreinvaart tot omvallen brengen van belangrijke schakels in de infrastructuur van de sector, het ondernemerschap willen stimuleren, maar wel de btw verhoging doorvoeren. een teken aan de wand voor de rest van nederland dat dit kabinet zich niet verantwoordelijk voelt een samenleving te organiseren waarbinnen ruimte is voor inhoud en waarde, innovatie, ontwikkeling, internationale netwerken enz. Juist in de kunsten is een hoge werkdruk heel normaal, zowel instituten als individuen nemen al jaren genoegen met veel lagere inkomens dan iedereen maar aan durft te nemen.

geplaatst door Y.Grootenboer op vrijdag 08 juli 2011 om 10u55

Beste smalende meneer Smaling, Kunst wordt eerst zwart gemaakt door deze regering en moet daarna geld gaan zoeken in het bedrijfsleven. Ik begrijp dat u broodschrijver bent, dus u zou moeten kunnen begrijpen waarom die actie van de regering een gewelddadige aanval op een werkveld genoemd wordt. De nobele tijd is helaas voorbij.

geplaatst door ine te rietstap op vrijdag 08 juli 2011 om 10u49

Een samenleving die literatuur en poëzie geen bestaansrecht toekent sterft. Er zal altijd geld in de kunst geïnvesteerd moeten worden. Helaas lees ik in dit 'pamplet' ook dat Judith Herzberg zich verheven voelt boven Henk en Ingrid. Door te stellen dat ze een betere smaak hebben dan vaak wordt gesuggereerd bevestigd ze dit beeld juist. Ik, Judith Herzberg weet wel wat goed voor jullie is ... Dit soort belerende reflexen is een van de oorzaken dat 'de kunst' mijlenver afstaat van de samenleving die haar altijd zal moeten subsidiëren. Jammer van een sympathieke oproep.

geplaatst door Geert Smits op vrijdag 15 april 2011 om 20u28

De ondergetekenden gedragen zich alsof kunst wordt verboden. De overheid besteedt nog steeds vele miljoenen aan kunst. Het is nu alleen wat moeilijker om subsidie te krijgen. En stel dat subsidie helemaal afgeschaft zou worden, wat dan nog? Veel grote schrijvers zijn er ook zonder subsidie gekomen, met een doodgewone baan naast de schrijverij. Zeuren om gratis geld, en doen alsof de kunst daar niet zonder kan, is bespottelijk. Als kunst daadwerkelijk zo nobel is, dan zullen er naar manieren gezocht moeten worden om daarvoor te vechten, met eigen geld en energie.

geplaatst door Joep Smaling op vrijdag 15 april 2011 om 15u27
Geef uw mening