Aldous Huxley's 'Brave new world' nog steeds doorn in het oog van Amerikaanse lezers

Toen Brave New World van Aldous Huxley in 1932 verscheen, werd het boek meteen verboden in Ierland. Sindsdien raakte het wel vaker in de greep van censuurpredikers. Tot in 1980 toe weerden moralisten het van de Amerikaanse leeslijsten, omdat het "seks voorstelde als iets leuks."

Maar het wekt verbazing dat de dystopische roman in 2011 nog steeds een doorn in het oog is van sommige Amerikaanse lezers. In ieder geval is het volgens de American Library Association (ALA) een boek dat Amerikanen hoog zetten op hun lijst van bij voorkeur te verbannen boeken uit bibliotheken. Dat heeft te maken met de "expliciete seks", "beledigende taal" en "ongevoelige toon", meldt The Guardian.

Elk jaar publiceert The American Library Association (ALA) haar toptien van meest onwelgevallige boeken in de bibliotheek. Brave new world bekleedt daar nu de derde plaats. Huxley wordt voorafgegaan door And tango makes three van Justin Richardson en Peter Parnell, een kinderboek waarin twee mannelijke pinguïns een kind adopteren in New Yorks Central Park Zoo. Het is de "homoseksualiteit van de penguins" en de "godsdienstige visie" die het boek parten spelen, zo zegt de ALA. Op de tweede plaats staat The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie. Rond dat boek ontstonden protesten van ouders in Missouri over de masturbatiesènes. De ALA kreeg uiteindelijk in 2010 348 klachten binnen van lezers die bepaalde boeken geweerd wilden zien, dit zijn er 112 minder dan vorig jaar (toen er 460 klachten geformuleerd werden).

Vampierenboek Twilight van Stephenie Meyer is voor nogal wat Amerikanen ook een te verbannen boek, evenals Suzanne Collins' postapocalytische The Hunger Games én Lush, geschreven door Natasha Friend. De ALA formuleert bij wijze van besluit een oproep "om een van de meest dierbare grondrechten te beschermen: het recht om te lezen".

Tags: Polemiek, Bibliotheken, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening