Lindelauf, De Boer en Zwigtman op shortlist Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs

Juryvoorzitter Ronald Giphart heeft vandaag de nominaties bekendgemaakt van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011. Deze prijs is  een initiatief van de Vlaamse en Nederlandse Stichting Lezen, de Vlaamse en Nederlandse CJP, het Nederlands Letterenfonds en Boek.be  en bekroont zowel een Nederlandstalige als een vertaalde roman en wil het belang van jongerenliteratuur benadrukken. Met volgende motivering: "De titels van de longlist waren van hoge kwaliteit. Meerdere titels streden voor een plek op de shortlist" maakte de jury haar keuzes bekend.
Op de shortlist prijken Vogels die vlees eten, de verhalenbundel van debutant Thijs de Boer (Nieuw Amsterdam) De hemel van Heivisj van Benny Lindelauf (Querido) en Spiegeljongen van Floortje Zwigtman (De Fontein), het sluitstuk van haar  historische trilogie De groene bloem.
De genomineerden in de categorie voor het beste vertaalde boek zijn: Ik lieg maar één keer van de Amerikaanse Judy Blundell, vertaald door Aimée Warmerdam (Moon), Ik ben de sterkste van de Italiaan Christian Frascella, vertaald door Henrieke Herber (Moon) en Luke en Jon van de Brit Robert Williams, vertaald door Auke Leistra (Prometheus). Enkel het werk van Thijs de Boer en Robert Williams werden door hun uitgevers niet als jongerenliteratuur op de markt gezet; de verhalen van Thijs de Boer werden door menige recensent als zeer rauw omschreven, het succesrijke Luke en Jon van de Britse debutant Robert Williams focust wel op een jongerenvriendschap. Benny Lindelauf (Wouterse Pietersprijs 2011), Floortje Zwigtman (Gouden Uilen voor de twee vorige delen van de trilogie De groene bloem), Judy Blundell (American Young Adult Book Award) en Christan Frascella (Premio Zorn) oogstten met hun werk reeds belangrijke jeugdliteratuurprijzen.
Jongeren kunnen via de sites van CJP Nederland en Vlaanderen tot 30 april nog een stem uitbrengen voor de publieksprijs, daarvoor kunnen ze kiezen uit werken van de longlist waar o.a. ook nog Mama Tandoori van Ernest Van der Kwast en Het konijn op de maan van Paul Mennes op prijken. Op dinsdag 17 mei zijn de winnaars in de drie categoriën bekend, het vermogensfonds Stichting Dioraphte zal dan voor elke prijs 15.000 euro toekennen, in de categorie vertaalde literatuur delen de auteur en de vertaler de prijs. Bij de vorige editie, nog niet door Dioraphte gesponsord,  werden de Nederlandse schrijver Peter Bekkers, de Noorse schrijver Erlend Loe en zijn vertaalster Femmigje Andersen-Sijtsma bekroond

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening