Papierman(d) - aflevering 120

Achterstallig nieuws en leesvoer van allerlei pluimage, uit de voorbije twee weken:

°°Zorro van Isabel Allende werd omgeturnd tot een...musical en is van april tot en met december 2011 zowat overal in Nederland te zien. Zie daar.

°°Uitgeverij Van Oorschot roept op om te ijveren voor de benaming Geert en Hilla Van Oorschotbrug, en koos voor de brug over de Herengracht bij de Utrechtsestraat te Amsterdam. Meer over de campagne op hun site.

°°In ongenade van J.M. Coetzee blijkt zeer gegeerd als stof voor een toneelbewerking. Op 6 mei gaat de bewerking door theatergroep ’t Arsenaal in Mechelen in première. Op 4 december start de versie van Toneelgroep Amsterdam in een regie van Luk Perceval. Meer details bij Uitgeverij Cossee, zie ook ons eerder bericht.

°° Het programma van Lowlands is bekend.  Op de line-up van het festival (19, 20 en 21 augustus) prijken naast rocksterren Anna Calvi, Fleet Foxes e.a. ook schrijvers als Stijn Vranken, Andy Fierens, Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, P.F. Thomèse, Saskia Noort, Kluun en Tjitske Jansen.

°°Uitloggen maakt vrij: Joost Zwagerman verlaat Facebook en legt uit waarom, in De Morgen (eerder ook in de Volkskrant)

°°Portret van de Franse bibliofiel en lexicograaf Alain Rey in L'Express. Binnenkort komt zijn boek Dictionnaire amoureux des dictionnaires uit.

°°De literaire kaart van de Verenigde Staten (via Flavorwire) en van het Verenigd Koninkrijk.  

°°Naar aanleiding van zijn derde editie is het Felix Poetry Festival op zoek naar dichtend talent op Facebook. Deelnemers kunnen een gedicht achterlaten op hun Facebookpagina. Op 15 juni, de eerste dag van het Felix Poetry Festival worden de drie dichtwerken met de meeste ‘likes' bekroond. Winnaars krijgen een duoticket voor het festival en een boekenpakket. De winnende gedichten worden op postkaarten verspreid op literaire locaties in de Antwerpse regio.

°°The British Library verwierf het archief van de Britse dichteres Wendy Cope. Het "hybride" archief bestaat uit 15 opbergboxen vol persoonlijke en professionele correspondentie, brieven en manuscripten maar bevat ook naar schatting 40.000 emails. Wendy Cope geldt als een van de populairste Britse dichters Ze debuteerde in 1986 met Making Cocoa for Kingsley Amis. Meer  bij de British Library.

°°Een Harvard-professor buigt zich over de vraag wat nu literatuur is en wat niet, in de New York Times. Wat vroeger not done was, kan tegenwoordig geaccepteerd zijn. Het artikel vangt aan met een aanprijzing door schrijver Norman Mailer van de televisieserie The Sopranos. Hij noemde de hitserie de culturele opvolger van de 'great american novel'. Professor Marjorie Garber beschrijft hoe het proces van literaire evaluatie verloopt en hoe de notie van 'literatuur' mettertijd geëvolueerd is. En zo vastomlijnd is het allemaal niet. In het artikel wordt Beckett geciteerd: "Samuel Beckett said the task of the modern artist is 'to find a form that accommodates the mess.'

°°Nobelprijswinnares Herta Müller heeft het Securitate-dossier ingezien met daarin de informatie die haar vriend Oskar Pastior, die in 2006 overleed, over haar doorbriefde. De ontdekking dat hij een informant was van de Securitate deed vorig jaar veel stof opwaaien. Uit het dossier blijkt nu dat Pastior geen noemenswaardige informatie over Müller doorgaf. "Ich hätte ihm nicht geglaubt, wenn er mir gesagt hätte, wie wenig er gemacht hat", zegt Müller in het interview. Als ze van zijn activiteiten geweten had, was haar boek Atemschaukel (Ademschommel) wezenlijk veranderd, zo meldt ze.

°°Een hoogleraar heeft neurolinguïstisch onderzoek gedaan naar het effect van Shakespeare's taal op ons brein. Resultaten laten een duidelijk wow-effect zien.

°°Postuum gepubliceerde literatuur, Abebooks maakt een fraai overzicht. En bij The Telegraph. Maar waar is Suite française van Irène Némirovsky?

°°Geschreven schrijversportretten, van John Sokol.

°°En The Literary Clock, bij The Guardian.

°°Vertalersfouten die een eigen leven leiden, bij L'Express.

°°Booker 'Bridesmaid' Beryl Bainbridge (foto) postuum geëerd met toch nog een Booker Prize, de speciaal voor haar in het leven geroepen Man Booker Best of Beryl Prize, voor Master Georgie. Bainbridge stond telkens weer op de shortlist, maar won de officiële Booker Prize niet. Zie The Telegraph.

°°Toch ook vier 'schrijvers' op de lijst van Most Influential People van Time. The New Yorker denkt er het zijne van.

°°Kindlegebruikers kunnen boeken ontlenen met hun e-reader in de VS, zie The Guardian.

°°E.M. Cioran zou dezer dagen honderd jaar geworden zijn. Pierre Assouline op zijn blog over de filosoof van de wanhoop.

°°Zijn alle schrijvers alcoholisten? Ilja Leonard Pfeijffer in zijn NRC-rubriek.

°°Schandaalboek over homoseksuele priesters in Rome en het Vaticaan, meer bij Knack.

Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening