Cees Nooteboom is winnaar van de Bob den Uylprijs

De Nederlandse reisschrijver Cees Nooteboom mag alweer een onderscheiding aan zijn rijke palmares toevoegen. Voor zijn boek Scheepsjournaal krijgt hij de VPRO Bob den Uylprijs, goed voor 7.500 euro. De prijs bekroont sinds 2004 het beste Nederlandse journalistieke reisboek van het voorbije jaar. Het was de eerste maal dat Cees Nooteboom de nominatielijst haalde.  In Scheepsjournaal reist hij langs diverse onherbergzame plekken. De reizen, die vaak per schip gebeuren, voeren naar Mauritius, Réunion of Zuid-Afrika of naar Kaap Hoorn en het Argentijnse Ushuaïa, de zuidelijkste stad van de gehele aarde. Maar Nooteboom trekt ook naar het noorden, waar hij met een groep schrijvers op Spitsbergen afstevent (zie hier onze recensie). De jury onder leiding van Farah Karimi, directeur van Oxfam NOVIB, prees Scheepsjournaal als “doorleefd, beschouwend en geserreerd proza van de nestor van het genre”, evenals “de stijl, diepgang en gelaagdheid.” Voor de prijs was ook de Vlaamse Ann De Craemer genomineerd, met haar Iranboek Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de trans-Iraanse spoorlijn (Lannoo). Ook Maarten Blankensteijn en Irene de Zwaan met De grote dictatortour (Spectrum), Kees Broere met Van Accra naar Amsterdam (Meulenhoff ) Bernice Notenboom met Tegenpolen (Cargo) en Jaap Scholten met Kameraad Baron (Contact) waren genomineerd. De vorige editie werd gewonnen door Minka Nijhuis met  Birma. Land van geheimen (Balans). 

Cees Nooteboom is op zondag 24 april te gast bij Wim Brands, in het televisieprogramma VPRO Boeken op Nederland 1, gesprekken met de genomineerden over hun werk in het VPRO programma De Avonden zijn  hier te herbeluisteren.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening