Peter Buwalda nu ook op shortlist Gouden Strop

Er blijven nog vijf kanshebbers over voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. Op de shortlist van vijf boeken staat ook één uitgesproken literair boek: Bonita Avenue, het hooggeprezen debuut van Peter Buwalda. De andere genomineerden zijn De duim van Alva van het Nederlands-Vlaamse schrijverskoppel Kisling/Verhuyck, De handen van Kalman Teller van Gauke Andriesse, De imker van Jacob Vis en Herenboer van Lupko Ellen. De andere literaire roman op de longlist, De held van Jessica Durlacher, komt niet meer voor op de shortlist.

Het vijftal is geselecteerd uit een recordaantal inzendingen van 111 titels. Hoewel de jury "vele aangename en spannende uren" beleefde, moest ze toegeven dat veel inzendingen bleven steken in "relationeel gedoe, prinsen op witte paarden en zieleroerselen van onevenwichtige dames". Gelukkig waren er ook "originele pareltjes", met een "goed verhaal met maatschappelijke relevantie."

De Gouden Strop wordt jaarlijks in juni uitgereikt, tijdens de Maand van het Spannende Boek. Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs nomineerde ook drie jonge auteurs voor de Schaduwprijs, de prijs voor de beste spannende debuutroman. Het gaat om Linda Jansma (Caleidoscoop), Pieter Bart Korthuis (Penoza) en Ingrid Oonincx (Nickname). Vorig jaar ging zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs naar de Vlaamse debutant Bram Dehouck voor De minzame moordenaar.

 

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-04-2011
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening