Pieter Steinz in de voetsporen van literaire helden

In zijn laatste boek Macbeth heeft echt geleefd gaat literair journalist en essayist Pieter Steinz op zoek naar de sporen die iconische literaire helden in Europa hebben achtergelaten. De zestien personages in het boek van Steinz hebben gemeen dat ze hebben echt bestaan en tot een gemeenschappelijke Europese cultuurgeschiedenis zijn gaan behoren. Enkelen zijn daarbij spreekwoordelijk geworden en haalden - zonder hoofdletters - het woordenboek, waarbij hun belangrijke kenmerk het historische personage ondertussen helemaal weg heeft gedrukt.
In zijn peripetieën bezocht Pieter Steinz het bos van Macbeth, de burcht van Vlad Dracula, het graf van Koning Arthur en de stad waar Rabbi Löw zijn Golem kneedde. Hij vond ridder Roeland in de besneeuwde pas van Roncesvalles, Wilhelm Tell in de stortregen bij het Vierwoudstrekenmeer, Leonidas en zijn 300 Spartanen in zinderend Thermopylae. Door Italië, Ierland, Duitsland en Spanje volgde hij het spoor van de enige vrouwelijke paus, de middeleeuwse abt die de Nieuwe Wereld ontdekte, de Leugenbaron, de Nibelungenhelden, de alchemist die zijn ziel aan de duivel verkocht, en de grootste vrouwenversierder aller tijden.
Steinz, chef van NRC Boeken, schrijft uiterst vermakelijk en informatief, vertrekkende vanuit zijn fascinatie voor Faust, over wie Steinz al eerder een boek schreef. Hij is ervan overtuigd dat Europa voor alles verenigd werd door een gedeelde cultuur die haar oorsprong vindt in poëzie en proza.


De papieren man geeft, in samenwerking met uitgeverij Nieuw Amsterdam, drie gratis exemplaren weg. Stuur een mailtje met het antwoord op de vraag ‘welke Nobelprijswinnaar noemde zijn dochter Nele, naar de geliefde van een van de literaire helden in Steinz' boek?' naar info@depapierenman.be en de onschuldige hand van Baron von Münchhausen zal u het boek per kanonskogel bezorgen. Voeg dan wel je adres erbij. Het antwoord op de vraag is ook in de rijke archiefkamers van De papieren man te vinden. De winnaars worden bekendgemaakt op Facebook en in de reactiemodule bij dit bericht. (Reageren vóór vrijdagmiddag 22 april 2011 om 12 uur)

Tags: Boekencuriosa, Wereldliteratuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-04-2011
Verwante berichten
Reacties

Uit de talloze goede inzendingen, koos de onschuldigste hand van De papieren man volgende drie winnaars: Guy Dierckx, Claudia Vermaut en Noor Van de Sande. Het juiste antwoord was inderdaad G√ľnter Grass, hij noemde zijn dochter Nele naar de geliefde van Tijl Uilenspiegel. De gelukkigen krijgen van uitgeverij Nieuw Amsterdam spoedig het boek opgestuurd.

geplaatst door De papieren man op woensdag 27 april 2011 om 12u32
Geef uw mening